На 14 май тази година отбелязваме Европейския ден за информираност

...
На 14 май тази година отбелязваме Европейския ден за информираност
Коментари Харесай

Отбелязваме Европейския ден за информираност за инсулта

Н а 14 май тази година означаваме Европейския ден за осведоменост за инсулта. По данни на Световната здравна организация (СЗО) един от всеки четирима възрастни е заплашен от инсулт. Той може да е гибелен или инвалидизиращ, като трансформира живота освен на потърпевшия, а и на неговите близки. Хората, наранени от инсулт, живеят с следствията от него – здравословни, обществени и финансови. Затова е значимо да се знае, че инсултът е предотвратим и лечим, а неговата тежест, в това число и на дълготрайните му последици, може да бъде понижена. Това показаха в известие до медиите от Министерство на здравеопазването.

В България всеки месец приблизително 4000 души получават инсулт. Тази диагноза е и измежду най-честите аргументи за смъртност в страната – сърдечно-съдовите и мозъчно-съдовите болести съставляват общо 59.8% от смъртните случаите за 2023 година Затова, с Декларация, подписана през 2021 година в Министерството на здравеопазването, страната ни се причисли към напъните на Европейски Съюз за предприемане на ограничения, целящи реализиране на четири съществени цели до 2030 година: понижаване броя на инсултите с 10%; над 90% от пациентите с инсулт да получават бързо и съответно лекуване в профилирано болнично звено; използване на национална политика за битка с инсулт, която обгръща цялата верига от медицински дейности и грижи – от първичната предварителна защита до живота след инсулт и основаване на политики за поощряване на популацията за здравословен метод на живот.

Мерки за всяка една от поставените цели и в осъществяване на поетите задължения, са заложени в Националната здравна тактика 2030. Стратегическият документ слага акцент върху политиките за възстановяване на опциите за лекуване на мозъчно-съдовите заболявания. Предвидени са и действия по промоция на здраве, поощряване на здравословното хранене и физическата интензивност, понижаване на рисковите фактори. Ключова мярка е и въвеждането на здравно обучение на децата и учениците.

Друг главен фокус е обезпечаването на достъп до модерна диагностика и лекуване в профилирани структури за лекуване на инсулт и до персонализирана рехабилитация и вторична профилактика. За задачата Министерство на здравеопазването работи върху основаването на национална мрежа от високотехнологични мозъчно-съдови центрове за диагностика и лекуване („ stroke “ центрове) на територията на страната, които да обезпечат интервенционална диагностика и ендоваскуларно лекуване на инсулти и други мозъчно-съдови болести, както и следдипломно образование на експерти в региона на ендоваскуларното лекуване. Създаването на тази мрежа ще бъде подкрепено посредством механизмите за финансиране по Националния проект за възобновяване и резистентност.

Успехът в битката с инсулта изисква взаимни дейности на институциите, научните организации, медицинските експерти, неправителствени и други организации. Затова Министерството на здравеопазването ще продължи да осъществя и да поддържа начинания на Българското сдружение по неврология и други научни сдружения за повишение информираността на популацията по отношение на предварителната защита и профилактиката на инсулта, признаците и нуждата от бърза реакция, като в същото време ще работи за основаването на национална мрежа от високотехнологични мозъчно-съдови центрове за диагностика и лекуване и модерни рехабилитационни грижи за пациентите.

Припомняме и тази изложба от нашия списък:

* Във видеото: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР