Животът на 22-годишните момче и момиче, които пострадаха при тежката

...
Животът на 22-годишните момче и момиче, които пострадаха при тежката
Коментари Харесай

Какво е състоянието на двамата пострадали при катастрофата в Пловдив

Ж ивотът на 22-годишните момче и момиче, които пострадаха при тежката злополука в Пловдив, към този момент е отвън заплаха. Благодарение на лекарите от Университетската болница „ Свети Георги ” рискът за тях е минал, само че те остават за лекуване, предаде .

Влошило се е обаче положението на пожарникаря, върху който падна дърво по време на избавителната акция. Той е изместен от Клиниката по травматология в реанимацията на лечебното заведение. Неговото положение е устойчиво, само че тежко поради множеството фрактури.

Около 3:30 часа сутринта настилката на правия бул. „ Руски ” била мокра след изобилен дъжд. Охранителни камери са запечатали скоростта, с която са хвърчали частите от ударените дървета в първите секунди след злополуката.

„ Гумите не са били въобще подобаващи за дадените условия. Момчето е било импровизирано за тази скорост. Младите момчета, вместо да се замислят какво може да стане, те вземат решение да дадат цялостна газ. Скоростта съгласно мен е била над 200 километра ”, счита рали водачът Костадин Щерев.

Според него проблем в този регион се оказва и кръстовището преди мястото на удара. „ Има един хребет, от който не можеш да видиш какво става от другата страна на пътя ”, счита Щерев. По думите му в съответния случай колата се е отлепила, като е изгубила сцепление и е нямало време за реакция.

В момента на удара светофарът е светел с сигнален жълт сигнал. „ Беше изпробван два пъти да проработи, само че по молба на КАТ, поради доста сигнали от жители и в резултат на нашите наблюдения не беше пуснат в естествен режим на работа ”, посочи шефът на Оперативна програма „ Организация и надзор на превоза ” в Пловдив посочи Георги Стоилов.

Според специалистите е необходим по-строг надзор. „ В Лондон има 26 000 камери, в Пловдив няма нито една ”, акцентира Илия Тодоров от Българската асоциация на потърпевшите при произшествия. „ Един човек, когато желае да практикува любовта си към високите скорости, да знае, че това не би трябвало да става по пътищата, отворени за публично прилагане ”, добави юрист Силвия Петкова.  

За ограничения против джигитите се оповестиха и хората, които живеят в региона. За такива настоя и вътрешният министър Калин Стоянов. „ Трябва да има фрапантно завишаване на санкциите и глобите. Не единствено финансово, само че и да се лишава свидетелството за ръководство ”, безапелационен е той.

Министърът заяви, че следва да бъдат закупени 273 камери, които да се разположат по пътищата в цялата страна, а тези на тол системата също да стартират да ловят извършители. „ Имаме уверението, че до 4-6 месеца камерите на тол системата ще мерят междинна скорост ”, разясни Стоянов.

Дори за рали първенец прекосяването през сектора на тежката злополука в Пловдив с 200 км/ч е сложна задача. „ При тези сложни условия, в дъжд, подготовката да мина с такава скорост през този сектор ще отнеме две-три седмици. Според мен младите водачи би трябвало да се лимитират да карат мощни коли ”, сподели Щерев.

Луксозното возило, с което стана случаят, е било наето от столична компания. От нея отхвърлиха да разкрият размера на месечния наем.

Вижте повече в нашата изложба: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР