Южноафриканци призовават Великобритания да върне най-големия диамант в света, известен

...
Южноафриканци призовават Великобритания да върне най-големия диамант в света, известен
Коментари Харесай

Южна Африка си иска диаманта Кулинан от британската корона

Южноафриканци приканват Англия да върне най-големия елмаз в света, прочут като Звездата на Африка, който е подложен в кралския жезъл, който крал Чарлз III ще държи при коронацията си тази събота, оповестява „ Ройтерс “.

Диамантът, който тежи 530 карата, е открит в Южна Африка през 1905 година и е подарен на английската монархия от колониалното държавно управление на страната, която по това време е под английско ръководство.

Сега, на фона на световна полемика по отношение на връщането на творби на изкуството и артефакти, които са били ограбени по колониално време, някои южноафриканци упорстват диамантът да бъде върнат.

„ Диамантът би трябвало да пристигна в Южна Африка. Той би трябвало да бъде знак за нашата горделивост, нашето завещание и нашата просвета “, съобщи Мотуси Каманга, юрист и деятел в Йоханесбург, който разпространява онлайн петиция, събрала към 8000 подписа за връщането на диаманта.

 Южна Африка си желае диаманта Кулинан от английската корона

„ Мисля, че като цяло африканците стартират да осъзнават, че деколонизацията не значи просто да позволим на хората да имат избрани свободи, а и да си върнем това, което ни е било отнето “.

 Южна Африка си желае диаманта Кулинан от английската корона

Официално прочут като Кулинан I, диамантът в скиптъра е изрязан от диаманта Кулинан – 3100-каратов камък, придобит покрай Претория.

По-малък елмаз, изрязан от същия камък и прочут като Кулинан II, е подложен на Имперската държавна корона, която се носи от английските монарси при церемониални мотиви. Заедно със скиптъра, тя се съхранява дружно с други украшение в Лондонската кула.

Копие на целия елмаз Кулинан, който е с размерите на мъжки пестник, е изложено в Музея на диамантите в Кейптаун.

„ Смятам, че той би трябвало да бъде върнат вкъщи, тъй като в последна сметка те ни го лишиха през потисничеството “, уточни Мохамед Абдулахи, гражданин на Йоханесбург.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР