Южноафриканският президент Сирил Рамафоса свика делегация от лидери с цел

...
Южноафриканският президент Сирил Рамафоса свика делегация от лидери с цел
Коментари Харесай

БРИКС: Русия отхвърли плана за мир в Украйна – какво означава за предстоящата среща ?

Южноафриканският президент Сирил Рамафоса свика делегация от водачи за показване на повсеместен проект за разрешаване на продължаващия спор в Украйна.

Присъствието на съветския президент Владимир Путин на срещата породи безпокойствие, изключително като се има поради, че Русия отхвърли украинския кротичък проект. Тези събития може да имат евентуални последствия за идната среща на върха на БРИКС.

Събитието, което е планувано да се организира в Йоханесбург, от дълго време се бори с опцията за наличие на Путин. Южна Африка, в светлината на издадената от Международния углавен съд заповед за арест на съветския водач, може да бъде задължена да го задържи.

В последните отчети се показва, че президентът на Южна Африка Рамафоса интензивно е търсил решение на спора в Украйна. Заедно с други африкански водачи, Рамафоса е показал кротичък проект на Москва. Според Reuters обаче резултатът не е съвпаднал с упованията на водачите.

По-конкретно, съгласно известията Русия е отхвърлила украинския кротичък проект, което може да има обилни последствия за срещата на върха на БРИКС. Мирният проект беше препоръчан от водачите на Сенегал, Египет, Замбия, Уганда, Република Конго, Коморските острови и Южна Африка. При приемането на проекта обаче Путин явно е изразил възражения и е сложил под подозрение залегналите в него догатки.

Путин изключително акцентира, че проектът се основава на приемането на интернационално приети граници, като повтори първичната позиция на Русия при започване на спора. Той също по този начин съобщи, че Русия в никакъв случай не е отказвала договаряния с Украйна, като упрекна Киев, че попречва напредъка в договарянията.

Надеждите за прогрес по мирния проект евентуално бяха преплетени с продължаващите правни проблеми, с които се сблъска президентът по отношение на Международния углавен съд. Следователно неналичието на прогрес по проекта може да сложи под подозрение дали срещата на върха на БРИКС ще протече по проект.

Въпреки това Путин увери колектива, че Русия остава отворена за присъединяване в “ ” за разрешаване на спора. Той изрази подготвеност да беседва с всеки, който се интересува от установяването на мир въз основа на правилата на справедливостта и признаването на законните ползи на всички участващи страни.

Тъй като срещата на върха на БРИКС наближава бързо и до нея остава единствено месец, ходът на дейностите във връзка с присъединяване на Путин ще бъде от огромен интерес. Въпросът дали Южна Африка ще може да обезпечи дипломатически имунитет за своите участници, за който преди този момент се настояваше, в този момент е изправен пред неустановеност.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР