Южната ни съседка официално нареже конфликта в Украйна „война“ и

...
Южната ни съседка официално нареже конфликта в Украйна „война“ и
Коментари Харесай

Турция затваря Босфора и Дарданелите за руски бойни кораби

Южната ни съседка публично нареже спора в Украйна „ война “ и ще приложи съглашението от Монтрьо

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу окачестви като война събитията в Украйна и съобщи, че Турция ще приложи съгласно това Конвенцията от Монтрьо, която контролира режима на прекосяване през проливите Босфора и Дарданелите, оповестиха турски медии.

Анкара ще ползва транспарантно всички положения в Конвенцията, съгласно която членката на НАТО Турция има надзор върху прекосяването на плавателни съдове сред Средиземно и Черно море. Това е декларирал Чавушоглу пред СиЕнЕн-Тюрк, предава Българска телеграфна агенция.

"Този спор към този момент се трансформира във война; освен това състояние ние прилагаме според това (Конвенцията от) Монтрьо за дадена от страните (в конфликта) - Русия или Украйна ", сподели министърът, представен от турския уебсайт Дувар.

Той подсети обаче, че член 19 в конвенцията планува изключение.

"Ако корабът на воюваща страна се завръща в личното си пристанище, се прави изключение. Ние ще прилагаме транспарантно всички положения в (Конвенцията от) Монтрьо ", съобщи Чавушоглу.

Министърът уточни в същото време, че е извънредно удовлетворен от решението на Украйна и Русия техни представители да се срещнат за договаряния.

След като Русия стартира военните дейности в Украйна, Киев изиска от Турция да затвори проливите си за съветски бойни кораби по силата на Конвенцията от Монтрьо.

Съгласно съглашението от 1936 година Турция има надзор над Босфора и Дарданелите и правото да контролира прекосяването на военни кораби. То също по този начин подсигурява свободното прекосяване на цивилни плавателни съдове в спокойно време и лимитира прекосяването на кораби, непринадлежащи на черноморските страни.

Във военно време или когато е застрашена от експанзия, Турция има право да затвори протоците за всички задгранични военни кораби. Тя също по този начин може да откаже прекосяване на търговски кораби от страни във война с Турция и да укрепи проливите при положение на спор.

Турция към този момент даде задоволително сигнали за Кремъл на чия страна застава, разяснява военният специалист Тодор Тагарев. Така Русия няма да може да укрепи от юг силите си, изясни някогашният длъжностен боен министър.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР