Йордан Иванов е областен управител на Пловдив и член на

...
Йордан Иванов е областен управител на Пловдив и член на
Коментари Харесай

Йордан Иванов: Ще осветлим работата на общини, където има дерибействащи кметове |

Йордан Иванов е регионален шеф на Пловдив и член на националното управление на ДСБ. Роден в Пловдив през 1986 година Завършва Френската езикова гимназия в града, а по-късно “Право ” в Нов български университет. На локалните избори през есента на 2019 година е определен за общински консултант в Пловдив от листата на “Демократична България ” и за зам.-председател на Общинския съвет. Заедно с сътрудниците си съумява да се пребори сесиите на съвета да се излъчват в действително време. Иванов печели и правосъдното дело против някогашния кмет на града Иван Тотев поради отхвърли му да даде информация за неработещия транспортен план на Пловдив. От 2016 година е ръководител на ДСБ в Пловдив до назначението си на поста. В рамките на обединението “Демократична България ” управлява екипа за политики в сектор “Децентрализация и районно развиване ” от 2018 година Семеен има двама сина.

- Г-н Иванов, решихте да сложите слънчеви панели на постройката да администрацията. Този опит ще покаже ли, че е допустимо прекосяването към зелени енергоносители, което в наши дни е изключително значимо от гледна точна на енергийната самостоятелност?

- Ние, Областна администрация - Пловдив, желаеме да покажем, че зелената сила и слънчевите панели не са научна фантастика за милионери, а са напълно практично и рационално решение за понижаване на разноските на данъкоплатците. Средната ни месечна сметка за ток за последните 12 месеца е 8400 лева Когато осъществяваме инвестиция в размер на 130 000-150 000 лева за ориентировъчно 70 KWh пикова мощ, сметката ни за електричество ще падне до към 3200 - 3330 лева, по предварителни изчисления. При 10 годишен заем, на 3% годишна рента, ние ще имаме 1110 лева месечен разход за заем. Това значи 4400-4500 лева разноски на месец, неотложно след монтажа на инсталацията, на фона на 8400 лева за предходния месец. Ето, че това е рационално решение за намаляването на разноските на данъкоплатеца.

Ще желаяме позволение от Министерски съвет за този заем, тъй като сме вторичен разпоредник на бюджет. Няма никаква причина да не го получим, тъй като ние в последна сметка по този метод щадим бюджета на страната. Това е значителен диалог, който може да излезе на национално равнище, може да слезе на равнище общини. Областната администрация има една постройка с покрив, на който може да се сложи слънчева апаратура, а общините имат запас от големи площи. Държавата, в лицето на Министерски съвет, има също големи площи. Това е загуба на запас, това е неизползвано пространство. Какво желая да кажа - институциите са съвършеното решение, тук и в този момент да се инсталира слънчева апаратура, която не се причислява в мрежата. Бързо, елементарно, обикновено от на следващия ден можем да спестим пари, тъй като когато създава слънчевата централа, администрацията използва тогава и няма нужда от акумулатори. За разлика от семейството, където когато създава слънчевата централа, хората не са в къщи, би трябвало да се съхранява този ток и за това е по-правилно да се вкара в мрежата. За разлика от институциите, които използват незабавно всичко, което създават няма потребност от акумулатори, няма и загуби. В този смисъл един проект, който вероятно може да се осъществя на територията на цяла община или покривите на министерства, би довел до съществено икономисване на средствата на данъкоплатеца. Което е напълно просто и прагматично, механически обикновено решение, а не научна фантастика за милионери.

- Кога може да проработи инстталацията на Областната администрация?

- В момента сме в процедура на договаряне с проектантска компания. Надявам се тази тази седмица да завърши. Проектираме в оптимално къси периоди, договаряме заем и се надявам наесен да строим.

- За тези стотина дни, откогато сте регионален шеф, сте създали електронизация на процесите в регионалната администрация. До какъв брой е действителна, може ли още да се свърши и жестоко казано “каква е далаверата ” на жителите от електронизация?

- Цялата история е христоматиен образец за това, че политическата воля е по-важна от всичко останало. На третия ми ден викнах в кабинета IT-то, индивида, който се занимава с подддръжка на компюти и софтуера. И споделих: Виж, тук би трябвало всичко, което е допустимо, да бъде електронизирано в оптимално къс период. Какъв период, какви процеси би трябвало да оправим, какви вътрешни документи? Да ми се напише един отчет, с цел да мога да натисна това нещо и да го свърша! Той сподели, ами господин Йорданов, то всичко е електронизирано. Е, по какъв начин, крещя аз, като имам на бюрото цялостен куп документи. Еми, вика той, никой не употребява системата. А за какво няма заповед? Има заповед, споделя той, за въвеждане на електронен документооборот. А за какво има хартия? Ами тъй като не е анулиран хартиеният. Факт е, че провокирах потрес. Факт е, че имаше, не в неприятния смисъл, спокоен протест. Но е реалност, че всичко през днешния ден се случва по-лесно, регионалният шеф и всеки началник на отдел или дирекция може да види всяка кореспонденция, пиша резолюции от време на време по един абзац, тъй като е комфортно и бързо, на клавиатурата и най-много има отчетност за натовареността на всеки един чиновник. Ползите за хората са, че в този момент, откакто измерим кой какъв брой е претрупан, кой по какъв начин работи, първо ще знаем, какви са ефикасните хора в администрацията, които заслужават заплатите, които българските жители заплащат и ще може да се усъвършенстваме администрацията. Ние към този момент го вършим този развой. На второ място - преписките се работят по-бързи. На трето място, пестим хартия.

- Виждате ли потребност от децентрализация, защото най-общо казано “София изяжда България ”, като запаси?

- Нека си дадем сметка, че структурата на обществените финанси на Република България е напълно по съветски модел . Огромна част от парите отиват на едно бюро в София, надалеч от българските райони и неведнъж, без оглед на това, кой какъв брой е вкарал, се разпределят. В това число и парите на софиянци отиват надалеч от тях - в друга власт. Не общинската, не районният кмет, а в централната, най-далечната. За разлика от европейската цивилизация, в която на практика всички страни са мощно децентрализирани. У нас 97% от налозите, които заплащат комерсиалните сдружения отиват в централната хазна, 3% в локалната власт. За разлика от Европа, където междинните индикатори, които и ние изкривяваме, са 60/40. 60% в централната хазна, 40% в локалната. Ще дам сериозна обосновка, за какво това е неправилно, само че най-първо би трябвало да е ясно, че най-близката власт до хората най-лесно се управлява и е вярно тя да разходва техните пари. Тази децентрализация би следвало да слезе до районни кметове и кметове на кметства, тъй като те са избираеми, а в действителност са подвластни от горестоящите и не могат да изпълнят обещанията си. Няма рационално пояснение, за какво кметовете на кметства са избираеми, като се намират според от общинския кмет. Ако районният кмет не е от същата партия, като кмета на общината, това значи, че е пъхнат в ъгъла и неговото обитаемо място не получава пари. Заедно с това, държа да отбележа, стои и диалогът за децентрализация, освен на финанси, само че и на пълномощия. Големият макро диалог - през днешния ден българските общини имат дефицит в размер на 300 млн. лева годишно от вменени отговорности, без обезпечен запас. Примерно, кметовете би трябвало да почистват коритата на реките в урбанизираните територии. Имат 0 ст. за това. Този годишен дефицит, съгласно разбор на Демократична България и Сдружението на общините се компенсира без тежка промяна, без вменяване на нови пълномощия, без второ равнище на локално самоуправление, посредством 2 процентни пункта от налога върху приходите на физически лица. Това значи една пета от налога на прихода на физическите лица да остава там, където е направен. От 2023 г, това може да се случва без увеличение на данъчната тежест. От 2024 г този налог може да се трансформира в локален и Общински съвет да дефинира размерите му, което влече след себе си конкуриращи се общини.

- Имайки тези инструмент, общините ще могат да притеглят вложители, както се прави във Англия, примерно?

Точно по този начин. И тук стои огромният въпрос за София, тъй като 2 процентни пункта от налога на прихода на физически лица, значи близо половин милиард повече доходи в Столична община, което не е почтено предвид на общата картина по някакъв метод. Но в действителност е напълно правилно, тъй като София е по-богат град от средноевропейския. София е мегаполис, 14-ия град в Европа. Град София не се нуждае от еврофондове . Това, което ГЕРБ не направиха - да го изкарат, като обособен регион за обмисляне. Софиянци се нуждаят от личните си налози. Кой лъжем с тази кохезия, като сме поставили София, дружно с други небогати области, с цел да можем да ѝ свалим индикаторите и да може да получава пари по оперативни стратегии? Софиянци не се нуждаят от кохезия по смисъла на Европа - мощния да оказва помощ на слабия, тъй като София е по-силен град от голям брой европейски. София се нуждае от личните си налози. За страдание към този момент е късно, София трябваше да бъде изведен, като обособен район за обмисляне, с цел да не лъжем някого, че са им нужни оперативни стратегии и на софиянци да им бъдат дадени личните доходи в софийските районни кметства. Ето това е същинската децентрализация. Разбира се, би трябвало да си дадеш сметка, че това е жив развой. Тоест, ние от Демократична България предлагаме едни супер съответни и бързи стъпки - 2 процентни пункта от налога на прихода на физически лица да остават в общините, където е направен. Това не анулира изравнителните механизми. Аз не споделям, че е панацея, само че знам сигурно, че данъкоплатците от Варна и от Пловдив ще получават парите, които вкарват в хазната и това е почтено. А дано преразпределят доходи, даже и от други градове към по-бедните общини. Тука към този момент влизаме в диалога за нова карта на българските общини, който може да го оставим за различен път.

- Дали са малко или доста парите, които се разпределят общините, не е изключително транспарантен метод на взимане на тези решения Демократична България има план за промени на закона…

- От " Демократична България " ще внесем в Народното събрание “пакет бистрота ” за българските общини. Това е изменение на закона за локалното самоуправление. Понеже ние гледаме с небосвод локални избори, за нас това е приоритет, гледаме да осветлим работата на множеството общини и общински препоръки, където знаем, че има кметове, които дерибействат. Защото, когато приказваме за децентрализация и за повече пари, това значи и по-висок цивилен надзор. Ние не споделяме, че ще дадем напразно пари на едни локални феодали, което е един от главните причини на съперниците на децентрализацията, без да осветлим работатата на институцииите. Тези две неща вървят ръка за ръка. Тези промени се показват в следното - изсветляване на работата на общинските препоръки: Всяко едно съвещание, което не е закрито, да се излъчва на страницата на общинския съвет, да се излъчва на страницата на общината. За всеки общински съвет на република България. Всяко решение, което не е скришен избор, по смисъла на закона, да бъде поименно, с цел да знае всеки български жител по какъв начин е дал своя вот неговият консултант, а не да гледаме операции, неведнъж през затулен избор и обикновенни неистини към гласоподавателя, кой е подкрепил обещано решение. Едновременно с това, там където е “предпечата ” на законите, там където се коват актовете, които гласоподават общинските съветници, а точно - комисиите, те през днешния ден са тера инкогнита, а би трябвало да бъдат осветлени. Там би трябвало да бъдат браншовите организации. Там би трябвало да бъдат специалистите. Там би трябвало да бъдат жителите. За това ние споделяме - всяко съвещание на непрекъснати комисии и краткотрайни, да се излъчва онлайн, а по какъв начин е гласувано в комисиите - да бъде оповестено поименно на уеб страницата на общината. И на трето място, всички питания към кмета би трябвало да са обществени. Не апокрифни, не секрети, а обществени и всяко запитване от Съвета към кмета, в случай че не е дал отговор, да излиза наяве, че не е дал отговор, да има указател. Предвиждаме и авансово обявяване на дневния ред и материалите към него на страницата на общината, тъй като там се крият доста “изненади ”.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР