Йона Лакс е можела да подуши горящата плът, докато е

...
Йона Лакс е можела да подуши горящата плът, докато е
Коментари Харесай

Скръб и триумф - оцеляла жена от Аушвиц се връща в бившия ад

Йона Лакс е можела да подуши горящата плът, до момента в който е вървяла към гибелта в крематориума в " Аушвиц ". След повече от 75 години, в този момент 90-годишна, тя се върна в този най-печално прочут нацистки лагер на гибелта от еврейския Холокост през Втората международна война.

" Сега мога да го видя ", споделя тя, втренчена в крематориума, в който са били изгаряни телата на евреи от цяла Европа, убити преди този момент в газовите камери. " Виждах искрите от комина и усещах горящата плът. Като наближихме, разбрах, че нещо ще се случи. Започнах да рева. Не желаех сестрите ми да видят, че рева ", споделя безшумно Лакс. Малко по-късно тя ще бъде избавена.

Нацистите са избили в " Аушвиц " над един милион индивида, множеството евреи. В Холокоста са убити шест милиона евреи.

Лакс е била на към 14 години, когато през 1944 година е трансферирана в " Аушвиц " дружно със своята сестра близначка и по-голямата им сестра Чана от гетото в Лодз в окупирана Полша. Миналата седмица тя се върна там като посетител на интернационална гала в Мемориала " Аушвиц-Биркенау ", oрганизирана във връзка 75-годишнината от освобождението на лагера. " толкоз ясно си припомням всичко. Не мога да допускам, че са минали 75 години ", споделя постепенно Лакс, а на лицето ѝ е изписана горест.

" ПОСЛЕДНИТЕ ОЦЕЛЕЛИ "
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР