Йо-йо ефект. Често чуваме този термин и много хора знаят,

...
Йо-йо ефект. Често чуваме този термин и много хора знаят,
Коментари Харесай

Йо-йо ефект след спазване на диета. Как да го избегнем?

Йо-йо резултат. Често чуваме този термин и доста хора знаят, защо става въпрос, само че не и за какво се получава и по какъв начин да го избегнат. Ако задачата ви е да свалите непотребни килограми, най-вероятно към този момент сте чували за йо-йо резултата, а може би и сте го изпитали. Той се демонстрира, когато сте свалили тегло, само че в последна сметка след известно време отново си връщате килограмите, пише фитнес треньорът и съветник по хранене Страхил Иванов в своя блог Fitbg.net.

Какво води до йо-йо резултата?

Ако желаете да избегнете този проблем, добре е да знаете какво го предизвиква. А той нормално се появява след диети за намаляване, които фрапантно понижават дневния ви калориен банкет (популярната 90 дневна диета е подобаващ образец за това).

Когато лишите тялото си от калориите, зареждащи го с сила, то се приспособява към смяната, като забавя метаболизма. Метаболизмът съставлява обмяната на веществата – биохимичните процеси, които протичат в тялото.

Но откакто приключите с вашата диета и се върнете към естествения си метод на хранене, забавеният в резултат на огромния калориен недостиг метаболизъм не може да смогне с праработката на веществата и стартира да складира огромна част от тях като енергиен запас. Това за нас се показва в добре познатия йо-йо резултат – връщане на сваленото тегло.

Йо-йо резултат и загуба на мускулна маса

Количеството и плътността на мускулната маса въздействат върху скоростта на метаболизма, тъй като мускулът е най-метаболитно дейната тъкан в тялото. Това значи, че той изисква доста сила (калории) от тялото, с цел да се поддържа. Т.е. до момента в който действат, мускулите горят калории. И колкото повече мускулна маса имате, толкоз повече калории горите, тъй като тялото ви се нуждае от повече сила. Ето за какво силовите тренировки са значим фактор в един режим за събаряне на килограми – тъй като поддържат и развиват мускулната тъкан в тялото, а с това усъвършенстват и метаболизма.

След като приключи въпросната фрапантна диета обаче, човек усеща отговора на тялото си към глада – бързо качване на килограми и то единствено от мастна тъкан. Този развой трансформира съотношението на мазнините и мускулната тъкан в тялото, а това е един от основните фактори за здравето.

Загубата на мускулна тъкан е още един проблем, обвързван с йо-йо резултата. Когато дневният ви калориен банкет стане прекомерно невисок, тялото стартира да " изяжда " мускулните кафези, а до момента в който губите мускулната тъкан – метаболизмът се забавя. Точно това е повода поради която нискокалорийните и крайни диети водят по-скоро до повишаване, а не до събаряне на тежестта в дълготраен проект. Нискокалорийните диети просто краткотрайно забавят метаболизма, а и са невъзможни за поддържане.

Щом организмът навлезе в режим на апетит, обмяната на веществата (метаболизма) се забавя, с цел да се пести дребното налична сила. Така всяка призната калория се използва по сполучлив метод. Тялото ви се пробва да запази запасите от мастна тъкан и вместо това гори мускул. В последна сметка резултатът е по-малко изгорени калории и загуба на скъпа мускулна маса.

Въпреки примамливите обещания на фрапантните диети за бърза загуба на тегло, в дълготраен проект е прекомерно допустимо, и даже неизбежно, още веднъж да си върнете сваленото тегло, и то с няколко кг от горната страна...

Ефектът на йо-йо диетите върху здравето

Да, в началото може и да отслабнете, само че по-голямата част от изгубеното тегло е вода и мускулна маса. Но като се изключи че отслабването е краткотрайно, йо-йо диетите имат и други неприятни резултати – могат да доведат до меланхолия и насърчаване на хранителни разстройства. Увеличават се и равнищата на хормона кортизол, а в дълготраен проект това може да има тежки последствия за здравето…

Освен това, понижения банкет на храна значи и дефицит на жизненоважни витамини, минерали, Омега 3 мастни киселини и други субстанции, които постоянно би трябвало да си набираме с храната. Поради дефицита на сила най-вероятно ще се чувствате и непрестанно изморени и ще ви е мъчно да се справяте с ежедневните задания.

Как да поправите вредите върху метаболизма си

Добрата вест е, че бързите диети не забавят вечно метаболизма ви. Веднъж щом спрете и преминете на уравновесено хранене, метаболизмът ви постепенно ще се върне към естественото. Важно е и да възстановите изгубената мускулна маса благодарение на постоянни тренировки и добре структуриран хранителен режим.

Избягвайте внезапното и прекомрно ограничение на калориите. Вместо това си осигурете следен и сдържан калориен недостиг. Това може да извършите благодарение на онлайн калориен калкулатор. Така ще имате надзор върху това какъв брой калории приемате за деня и тяхното количество хем ще е съобразено с задачата, хем няма да заплашва здравето ви.

В обобщение

Ако не желаете да сте една от многото жертви на йо-йо резултата, би трябвало да забързате метаболизма си, вместо да го забавяте. Можете да постигнете това като увеличите равнището на физическа интензивност. Трябва да забравите за бързите диети, а вместо това да се стремите да отслабвате гладко и безвредно. Това е рецептата, която ще ви донесе дълготрайни резултати.

Автор: Страхил Иванов

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР