Язовир Бебреш е застрашен от изчерпване на полезния воден обем.

...
Язовир Бебреш е застрашен от изчерпване на полезния воден обем.
Коментари Харесай

Язовир Бебреш е застрашен от изчерпване на полезния воден обем


Язовир Бебреш е заплашен от привършване на потребния воден размер. Основно от него се водоснабдява популацията на Ботевград и селата Трудовец, Скравена и Врачеш – общо над 30 000 души.

Кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов изпрати писмо до Директора на Басейнова дирекция "Дунавски регион " с искане за краткотрайна възбрана за прилагане на водите на язовира за хидроенергийни цели.

Искането е направено по отношение на получено писмо от Напоителни системи ЕАД - клон София за положението и аргументите за понижения воден размер в язовир Бебреш и ограниченията, които следва да се подхващат.

"Във връзка с неподходящите климатични промени, които следим в последните няколко години в нашия район, изразяващи се най-много във все по-дълготрайни интервали без превалявания и понижаване общото количество превалявания на годишна база, поражда сериозен проблем с обезпечаване на питейно-битовото водоснабдяване за популацията на община Ботевград от повърхностни водоизточници. Особено значим и главен източник за това са акумулираните водни запаси в язовир Бебреш ", се показва в писмото, оповестяват от общината.

Въпреки подхванатите редица ограничения за поправяне на инфраструктурата на Напоителни системи и общинската ВиК мрежа, към момента загубите на водни количества са огромни, а с оглед намаляващия приток към язовир Бебреш рискът от привършване на потребния воден размер става все по-реален.

Към сегашния миг, наличните водни количества за питейно-битово водоснабдяване биха стигнали за по-малко от 40 дни. Голям потребител на воден запас от язовир Бебреш се явява и построеният и пуснат в употреба през 2014-та година Малка водно електрическа централа Бебреш.

На няколко пъти през миналите години равнището на язовир Бебреш спадна близо до сериозния най-малко, а през есента на 2016-та година за първи път от неговото изграждане се стигна до равнище „ мъртъв размер “. Това провокира и краткотрайна водна рецесия в най-големите обитаеми места на община Ботевград.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР