Явно съм наследила майка ми - тя пее контраалт, казва

...
Явно съм наследила майка ми - тя пее контраалт, казва
Коментари Харесай

Рекорд, признат за Гинес: гласът на Марияна е 57,9 херца - най-ниският на Земята

Явно съм наследила майка ми - тя пее контраалт, споделя певицата

“Може да има и различен човек на земята с по-нисък глас от моя, само че аз взех решение да удостоверявам своя и това към този момент е реалност. България ще остане в историята с това ”, споделя певицата Марияна Павлова от Смолян.

Тя бе приета от Книгата на върховете “Гинес ” за най-ниския контраалт в света със специфичен документ.

В Лондон, където Марияна живее, в специфични условия и при строги правила са установени 57,9 херца на гласа ѝ. Контраалтът е женски певчески глас, най-ниската вариация на алта. Характеризира се с дълбоки, плътни, ниски тонове, напомнящи мъжки глас.

В известната

музика в подобен

диапазон на

гласа се

изявяват Адел,

Шакира, Тина

Търнър

“Условието за върха беше да стартира от случаен звук и без въздух, хроматично (на полутонове) да стигна до тона, за който аплайвах - (B Flat) си бемол на контра-октава.

Пях единствено вокал “о ”, тъй като е комфортен за гласа. Ако си представим пианото, изпетият от мен звук дава отговор от ляво на дясно на шестия черен клавиш - си бемол на контраоктава. Този звук е от регистъра на бас-баритоновите мъжки гласове ”, изяснява Павлова.

Рекордът е сбъднат на 3 юни т.г. при Анди Брук - тонрежисьор и притежател на студио в Лондон, който работи с известната група Status Quo. Официални очевидци на достижението стават композиторът, диригент и възпитател Дерек Джоузеф Куунг и цигуларят Уилиам Фицморис.

“Със сигурност мога да изпея ария и с по-ниски тонове от този при върха, само че задачата ми бе да го реализира и по тази причина не рискувах ”, споделя Павлова. Според нея от дълго време мечтаела за този връх. В фамилията ѝ също я насърчавали.

Когато се

зародила концепцията

за върха,

търсила способи

да го сложи

със арбитър

Като си решил да направиш достижение със арбитър, му се заплаща хонорар от порядъка на Щатски долар 5-6 хиляди Негова грижа обаче е да обезпечи звукозаписно студио, подобаваща апартура, екип и формалности по апликационните форми.

Тогава търсела спонсори, защото нямала нужната сума, само че безрезултатно. Сега реализира върха гратис. Кандидатствала предходната година, само че тогава била спряна по официални аргументи. Забравили да впишат в приложенията, че по време на върха не е взимала стимуланти - хапчета, бонбони, опиати и други, с цел да реализира тези ниски тонове. И върха предходната година отишъл при Хелън Лий Хей, само че родопчанката я измества тази година, защото изпява с една терца по-надолу.

Англичанката записала гласа си в Германия във вокална тоналност, която българката пее от 19 година Подобни композиции ѝ писал тогава известният композитор проф. Стефан Драгостинов. Марияна е наследила ниския певчески глас от майка си именитата Христина Лютова.

Рекордьорката ни е “златен глас ”, особено поканен за концерта за 25-годишнината на “Драгостин фолк национал ” на 22 октомври т.г. в София, където също ще бъде маркирано международното ѝ достижение.

“Тази година изискваха двама очевидци, които са одобрени музиканти и могат да потвърдят върха, с изключение на апаратурата, която го мери, защото колкото е по-нисък гласът, толкоз са по-малки херцовете ”, изяснява певицата.

В подготовката помагал и брачният партньор ѝ Ваньо Андонов, който е оперен артист.

“Ниският глас очевидно ми е завещание. Майка ми пее контраалт, дъщерите ми, които не се занимават с музика, само че пеят добре, също са контраалт ”, споделя Марияна. Тя е щерка на именитата родопска певица Христина Лютова, която има стотици записи. 79-годишната ѝ майка е била 46 година на сцена, от които 32 с отбор “Родопа ”. Пяла е и в отбор “Филип Кутев ”, част е и от дамското трио “Родопея ”.

През 1976-а е удостоена със званието “заслужила артистка ”. Христина Лютова в този момент не пее професионално, защото има здравословни проблеми - неотдавна ѝ е подложен пейсмейкър. Но поддържа напълно щерка си.

Наследничката ѝ е приключила Музикалното учебно заведение в Широка лъка, след което 16 година е в състава на отбор “Родопа ”. Следват “Космическите гласове ”, “Драгостин фолк национал ”, “Големите български гласове ”, камерните обединения квартет “Славей ” и кабaтрио “Родопея ”. Павлова постоянно е била най-ниският глас в хорове и обединения.

“За мен особено композитори са писали най-ниските тонове.

На концерти

постоянно са питали

кой е мъжът

във вашия хор ”,

споделя певицата.

В кариерата се засичат с майка ѝ в “Родопея ”.

Веднъж трябвало да пътуват за концерт във Франция. Когато отишли във френското посолство за визи, служителят, който утвърждава претендентите, решил, че май не са певици, тъй като не ги бил чувал. Намекнал даже, че щели да пътуват с стопански планове. Родопчанките, с цел да потвърдят, че фактически пеят и отиват на концерт,

запели в

посолството и

оня незабавно се

убедил, че става

дума за огромни

български

гласове

Марияна попаднала инцидентно в Лондон. Отишла да оказва помощ на щерка си Таня и да гледа внучката Алекса, която в този момент е на 6 година, и по този начин останала да живее там.

“Внучката, която е на половина китайка, е толкоз надарена, че може да подмине и мен, и баба си с уменията си. Алекса към този момент свири в рок тайфа в учебното заведение, върви на уроци по пиано и барабани и прави бийтбокс ”, споделя Павлова.

Родопчанката с най-ниския глас в този момент ще преподава музика в своя школа. Първите ѝ възпитаници са руснаци и китайци. Осигурил ги шурей ѝ Джи Чин, който е икономист по специалност и работи като туристически гид, само че е доста музикален.

“Уча ги на солфеж и музикална техника. Понякога и на известни песни. Тези две народи имат огромно почитание към музиката и смятат, че тя би трябвало да участва в уменията им ”, споделя родопчанката. Въпреки че живее надалеч от родината, Марияна не пропуща фолклорни прояви в английската столица.

“Крайно време е, ние - българите, да спрем да гледаме кой, за какво, по кое време, къде и какъв брой, а да се вгледаме в себе си и да се гордеем с красивата си татковина, античния генезис, богата история, познания, можене и физическа хубост! Това мисля аз и то е водещо в моя темперамент ”, безапелационна е певицата.

ВАЛЕНТИН ХАДЖИЕВ

Явно съм

наследила

майка ми

- тя пее

контраалт,

споделя певицата /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР