Японският конгломерат Toshiba продава звеното си за производство на чипове,

...
Японският конгломерат Toshiba продава звеното си за производство на чипове,
Коментари Харесай

Apple влиза в надпреварата за бизнеса с чипове на Toshiba

Японският конгломерат Toshiba продава звеното си за произвеждане на чипове, само че към момента не е сключил договорка с никого. В последния миг Apple влезе в конкуренцията за предложения.

© В© Thomas Peter / Reuters Още по тематиката
Консорциум предлага 17.4 милиарда $ за звеното за чипове на Toshiba

Японският колос продължава да има финансови проблеми
27 авг 2017
Bain Capital предлага 10 милиарда $ за бизнеса с чипове на Toshiba

Политически проблеми и разногласия сред Western Digital и Toshiba може да попречат на договорката
31 май 2017

Toshiba не съумя да подписа договорка за продажбата на звеното си за чипове и пропусна избрания от управлението й период. Това повдига въпроси дали изобщо ще може да откри покупател преди края на фискалната година - март 2018 година, написа Reuters.

В четвъртък бордът на шефовете на Toshiba е разискал трите получени предложения, като в последния миг в конкуренцията се е присъединила и Apple. Макар договарянията с консорциума, в който взе участие Western Digital, да са на финала, единодушие сред двете страни няма. Според източници на Reuters съществуват неразбирателства за бъдещото присъединяване на американската компания в бизнеса. Консорциумът предлага 17.4 милиарда $, само че казусът идва от обстоятелството, че Western Digital взе участие в смесено сдружение с Toshiba и има част от звеното за чипове. Двете компании също по този начин имат правосъден спор до каква степен продажбата на това поделение на японската компания е разрешено.

Тайванската компания Foxconn също е отправила оферта. Японското държавно управление обаче избира Toshiba, която е от национално значение, да остане благосъстоятелност на локални вложители. Третият състезател е различен американски консорциум, отпред с Bain Capital. В сряда стана ясно, че в последния консорциум ще влезе и Apple.

Нов състезател

Компанията на Тим Кук се включва в последния миг в конкуренцията, написа Financial Times. Офертата на Bain Capital е за 2 трлн. йени (18.2 милиарда долара). Apple и евентуално още един корпоративен вложител ще вложат към 400 милиарда йени (3.62 милиарда долара), а останалите компании в консорциума - Bain Capital, две японски банки и южнокорейската SK Hynix, ще влагат останалите 1.6 трлн. йени. Самата Toshiba също е поканена да взе участие в консорциума, оповестява Reuters.

Toshiba е вторият производител на чипове NAND в международен мащаб, а Apple имат интерес за непрекъснат достъп до тях, защото употребяват флаш паметта при производството на iPhone и iPad. Така американската компания ще понижи зависимостта си от Samsung, който е и нейният главен съперник.

" Apple е толкоз огромна, че имат потребност от голям брой снабдители ", счита Франк Джилет, анализатор от Forrester, представен от Reuters. Той добавя, че компанията на Тим Кук би трябвало да се постарае да задържи колкото се може повече производители на чипове на пазара, с цел да останат цените им конкурентни.

" Има огромен дефицит на флаш памет, по тази причина фирмите се пробват да поддържат близки връзки с основни снабдители, както и да подсигурят дълготрайни контракти ", споделя за Bloomberg Technology анализаторът от Canaccord Genuity Майкъл Уолкли.Под напрежение
Toshiba е непрекъснато пресирана от японските банки за продажбата на подразделението си за чипове. Ядреното звено Westinghouse е в основата на проблемите на Toshiba, откакто забавянето на осъществяването на два нуклеарни плана на подразделението в Съединени американски щати докара до отписване на активи за 6.3 милиарда $ и срив в акциите на японската компания. Ако договорка не се подписа в точния момент, до март 2018 година, Toshiba рискува акциите й да бъдат свалени от търговия на фондовата борса в Токио.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР