Японски учени потвърдиха, че са открили микропластмаса в облаците и

...
Японски учени потвърдиха, че са открили микропластмаса в облаците и
Коментари Харесай

Учени откриха микропластмаса в облаците

Японски учени потвърдиха, че са разкрили микропластмаса в облаците и че наличието й може да трансформира климата по способи, които към момента не са изцяло разбрани, заяви Агенция Франс Прес.
За задачите на проучването, оповестено в сп. " Енвайрънментъл кемистри летърс " (Environmental Chemistry Letters), учените са пътували до планините Фуджи и Ояма, с цел да съберат вода от облаците, обграждащи върхове им.
" Доколкото ни е известно, това е първият доказан случай на микропластмаса в положение на суспензия в облачна вода ", пишат създателите на проучването. 
Използвайки усъвършенствани техники за визуализация, откривателите са разпознали девет разнообразни типа полимери и един тип каучук във въздушната микропластмаса - с размери, вариращи от 7,1 до 94,6 микрометра. 
Хидрофилните полимери, т.е. тези, които обичат или притеглят водата, са открити в обилие, което допуска допустима роля в образуването на облаци и затова влияние върху климата.
" Ако към казуса със замърсяването на въздуха не се подходи уверено, климатичните промени и екологичните опасности могат да станат действителност, причинявайки съществени и необратими вреди на околната среда в бъдеще ", сподели водещият създател на проучването Хироши Окочи.
Когато микропластмасата доближи горните пластове на атмосферата и бъде изложена на ултравиолетовите лъчи на Слънцето, тя се разгражда, което освобождава парникови газове и способства за климатичните промени, изяснява Окочи.
Микропластмасата - дефинирана като частици под 5 милиметра, идва от промишлени боклуци, текстил или даже автомобилни гуми и артикули за персонална хигиена.        
Тези дребни частици са откривани в леда на Арктика, в снега на Пиренеите и в живи организми по целия свят. 
Начинът обаче, по който те се популяризират, остава относително едва изследван, като проучванията за преместването им във въздуха са малко.       
Липсват и данни за здравните последствия от излагането на микропластмаса. Проучвания обаче стартират да разкриват връзка с някои болести, в допълнение към последствията им за околната среда.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР