Япония ще започне да купува крилати ракети Томахок от САЩ

...
Япония ще започне да купува крилати ракети Томахок от САЩ
Коментари Харесай

Япония ще започне да купува ракети Томахок от САЩ още през 2025 г.

Япония ще стартира да купува крилати ракети " Томахок " от Съединени американски щати още през фискалната 2025 година, една година по-рано от в началото плануваното , в отговор на утежняването на обстановката със сигурността в азиатския район, съобщи японският министър на защитата Минору Кихара , представен от Киодо и Ройтерс. Първоначалните проекти са предвиждали закупуването на ракетите в интервала 2026-2027 година.

Кихара, който зае поста при разбъркването на кабинета в средата на септември, направи известието на конференция във Вашингтон, след първите си диалози на четири очи с американския си сътрудник Лойд Остин . Той съобщи, че чака държавното управление на Съединени американски щати да предприеме нужните стъпки за одобрение на покупката от Конгреса.

Правителството в Токио е заделило 1,6 милиарда $ за покупката, която е част от най-голямото укрепване на японската войска след Втората международна война.

Япония създава и свои лични ракети, само че това ще отнеме време, по тази причина е решила в това време да си обезпечи ракети " Томахок " . Токио желае ракетите да дадат на армията му опция да нанася удари по цели, ситуирани надалеч от страната, с цел да възпира евентуални набези, в това число от Китай. Изстрелваната от кораби версия на " Томахок ", която може да прелети над 1000 км, ще има задоволителен обхват за поразяване на цели на китайска територия.

Остин също удостовери поддръжката си за решението на Япония да построи благоприятни условия за нанасяне на " контраудар " по време на диалозите с японския си сътрудник в сряда. Вашингтон и Токио ускоряват координацията в региона на сигурността пред лицето на възходящите закани от страна на Северна Корея и засилващата се упоритост на Китай, отбелязва южнокорейската организация Йонхап.

Пред какви закани е изправена страната?

В документа за националната отбранителна тактика от 16.12.2022 година, оповестен на уеб страницата на японското държавно управление, се показват категорично военната интензивност на Китай, чийто бюджет за защита е по-голям от японския от 1998 година насам и към този момент го надвишава 4,8 пъти; развиването на нуклеарни и ракетни технологии от страна на Северна Корея;  военната интензивност на Русия в Далечния Изток.

Според същия документ: “до 2027 година Япония щ е укрепи потенциала си, с цел да разреши въоръжаването си с ракети, в това число модели, изстрелвани от сушата и от кораби . За тази цел бързо ще бъдат закупени ракети, създадени в чужбина. По този метод ще се обезпечи задоволителен потенциал преди основаването на увеличено произвеждане на локални ракети ”.

Закупуването на ракети " Томахок " се вписва в осъществяването на тази тактика.

А какво следва в бъдеще?

“В бъдеще, почти до 10 години, Япония ще ускори потенциала си за и ще придобие дарба да употребява ракети, изстрелвани от самолети, както и хиперскоростни ракети с нерегулярни траектории, хиперзвукови управляеми ракети и други ракети с самостоятелно деяние.

Освен това Япония ще разполага с благоприятни условия за непрекъснато събиране на точна информация за прицелване в плавателни съдове и десантни сили, което е от значително значение за потреблението на ракети, позволяващи на личния състав да избегне ответната пукотевица , както ще разполага с технологии, свързани с командването и контрола, за предаване на информацията в действително време. Япония ще има и качества за разбор на информацията, в това число оценка на резултатите след реакция, както и резистентност и аварийни структури на осведомителните мрежи ”.

Северна Корея изстреля две балистични ракети

Може да се допуска, че държавното управление в Токио ще следва основаните от самото него проекти, тъй че на процедура знаем какво друго се чака да закупи японската страна - радарни и информационни системи, системи за водене на кибервойна , разнообразни типове ракети, в това число изстрелвани от самолети.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР