Голям руски натиск в североизточния район на Харков създаде едно

...
Голям руски натиск в североизточния район на Харков създаде едно
Коментари Харесай

The Hill: Натискът на Русия върху Харков създава ново предизвикателство за Украйна

Голям съветски напън в североизточния регион на Харков сътвори едно от най-значимите провокации от началото на войната за украинските войски, които изпитват дефицит на муниции и са изтощени, до момента в който се бият през фронтовата линия от 600 благи, написа.

Изненадващото навлизане на Москва в Харков от съветската провинция Белгород предишния петък притиска украинските сили, които към този момент се борят да отхвърлен офанзивите на Русия в Източна Украйна, най-вече в региона на Донецк, който Кремъл от дълго време търси като премия.

Въпреки че Русия не наподобява да разполага със силите да завземе забележителна територия в Харков, нейните войски напреднаха с относителна лекост и принудиха Украйна да разположи аварийни елементи, което може да заплаши украинските позиции на други места на фронта.

Бранислав Слънчев, професор по политически науки, който учи война в Калифорнийския университет в Сан Диего, сподели, че Русия се пробва да завземе територия, като се възползва от късия интервал преди цялостното идване на американските оръжия от миналомесечната добавка за национална сигурност от 61 милиарда $.

„ Виждаме Украйна в най-слабата й страна “, сподели той. „ Руснаците употребяват този прозорец и натискат като луди, тъй като знаят, че доникъде до края на лятото обстановката ще се стабилизира. Украинците са в неволя сега и идващите няколко месеца ще бъдат доста сериозни. ”

Руските сили са напреднали минимум 39 квадратни благи в Харков, съгласно канали с отворен код, и се доближават към втория по величина град в Украйна, Харков.

Русия се придвижи напред благодарение на бронирани транспортни средства, артилерийски огън и плъзгащи се бомби или прецизни управляеми муниции, против които Украйна беше мъчно да се пази, изключително до момента в който имаше незадоволителна противовъздушна защита.

Няколко села са паднали в ръцете на Русия и силите са покрай завладяването на град Вовчанск, който стартира да изтегля хиляди цивилни преди съветското нахлуване.

Руски военни блогъри настояват, че Русия е навлязла в северната част на Вовчанск, където не престават тежките боеве. Министерството на защитата на Русия сподели, че силите също са завладяли градове в покрайнините на Вовчанск, в това число Бугроватка, или се бият към селата.

Генерал-полковник Александър Сирски, главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна, сподели в обява в Telegram тази седмица, че „ обстановката на фронта остава напрегната “.

„ Ситуацията в Харковска област доста се утежни “, написа той.

Украинският президент Володимир Зеленски сподели във видео послание във вторник вечерта, че обстановката остава сложна, само че се ускорява и стабилизира.

„ Много воини – изключително поданици на Харков – се надигнаха да защитят региона на Харков “, сподели Зеленски.

Представители на администрацията на Байдън споделиха тази седмица, че съветската атака е била предстояща, само че към момента наподобява, че е хванала Украйна на крайници. Бързото движение на съветското нахлуване провокира неодобрение в Украйна поради неналичието на отбрана в района, която Украйна си върна в изненадваща контранастъпка през 2022 година

Киев смени пълководец, който да следи защитата на Харков. А един украински разследващ пълководец сподели пред BBC, че не е имало „ първа отбранителна линия “ и че руснаците „ просто са влезнали “ в Харков.

Офанзивата в Харков също разкри известно отчаяние от политиката на Съединени американски щати. Украинските управляващи настояха за повече средства за противовъздушна защита, с цел да покрият бедстващи райони като Харков.

Те също по този начин желаят Вашингтон да разреши на техните войски да употребяват американски оръжия, с цел да нанасят удари в Русия, в това число региона на Белгород покрай Харков – само че това остава твърдо „ не “ за администрацията на Байдън.

Украинският народен представител Дейвид Арахамия управлява делегация във Вашингтон тази седмица, с цел да накара администрацията на Байдън да промени политиката, забраняваща потреблението на американски оръжия в Русия.

„ Това в действителност вреди на позициите ни на предната линия “, сподели той за политиката на медийна кръгла маса във вторник. „ Никой не схваща по какъв начин можеш да се биеш от едната страна и да не се биеш от другата. Това не работи. “

Майкъл Бохнерт, инженер в Rand Corporation, който се концентрира върху отбранителните технологии, сподели, че има опасения и по отношение на работната мощ в редиците на Украйна. Но той сподели, че съветското придвижване се дължи на неналичието на муниции и запаси на Украйна, които са били изчерпани от дългото закъснение на новата американска военна помощ. 

 

„ Те просто не получават амунициите, от които се нуждаят “, сподели той. „ Украйна към момента е на стадий от войната сега, когато изпитват дефицит на муниции и съоръжение. Все още не са гладни хора. “

Все отново човешката мощ остава проблем и Украйна се въздържа да разгласи готовност на към 500 000 бойци, защото предлагането е непопулярно.

Членът на украинския парламент Александра Устинов сподели, че моралът в Украйна е невисок частично заради въпросите за поддръжката на Съединени американски щати.

„ Защото всички руснаци споделят: „ О, те просто ще те изпратят да умреш, тъй като нямаш боеприпаси. Не ти дават късмет. Което е правилно “, сподели тя на кръглата маса в DC. „ Много ни е мъчно да кажем, че има поддръжка. “

Държавният секретар Антъни Блинкен пътува до Украйна във вторник, с цел да се срещне със Зеленски и други висши чиновници, защото съветското нахлуване се ускорява. 

По време на тирада в Киев Блинкен сподели, че Русия изпраща „ вълна след вълна “ от офанзиви против Украйна в Харков и на източния фронт, само че че помощта на Съединени американски щати може да помогне да се обърне вълната.

„ Идните седмици и месеци ще изискват доста украинци, които към този момент са пожертвали толкоз доста “, сподели той. „ Но пристигнах в Украйна с обръщение: не сте сами. Съединените щати са до вас от първия ден. Днес сме с вас. И ние ще останем до вас. ”

Русия притиска Украйна на няколко фронта, в това число югоизточния регион на Запорожие, където Украйна реализира дребни триумфи в контранастъплението през 2023 година Има и старания да се извадят от контрола на Москва останалите региони на източната Луганска област. район отвън контрола на Москва, като Русия натиска там към град Купянск в Харков, навръх изток от Вовчанск.

Руските войски също напредват последователно в региона на източен Донецк, откакто превзеха град Авдиевка през февруари, придвижвайки се постепенно към побратимените градове Краматорск и Славянск. Тези градове, в случай че бъдат завладяни, биха могли да предадат на Москва контрола над Донецк.

Русия натиска към Славянск и Краматорск от посока Авдиевка и от Часов Яр, основен град, който ще даде на съветските сили високо място за артилерийски огън, в случай че падне. Часов Яр се трансформира в едно от най-големите бойни полета във войната.

Откривайки различен фронт в Харков този месец, до момента в който тези борби бушуват, Русия заплашва способността на Украйна да пази няколко фронта по едно и също време.

Администрацията на Байдън призна темповете на доставка на оръжия.

„ Част от това е към шестмесечно закъснение в опцията да получим помощ за Украйна “, сподели съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан в понеделник. „ Това вкара Украйна в дупка и ние не го направихме безразлични от този подиум. “

Позовавайки се на пакет от 1 милиард $, разгласен в края на април и транш от 400 милиона $ предходната седмица, Съливан сподели, че някои оръжия са пристигнали и още идват тази седмица. Той сподели, че има „ непрекъснат поток “ от оръжия към Украйна и различен пакет ще бъде разгласен скоро.

„ Забавянето сложи Украйна в дупка и ние се опитваме да им помогнем да се измъкнат от тази дупка допустимо най-бързо “, добави Съливан.

Анализаторите споделят, че Русия, с темпото на своята атака, може да поддържа натиска още няколко месеца. Въпреки че Украйна може да обърне някои съветски облаги по-късно, колкото повече територия Украйна губи, е мотив за безпокойствие, тъй като Москва може да се окопае и да се укрепи – тактичност, която проработи, с цел да отблъсне украинската контраатака през 2023 година

Все отново Русия натрупа единствено към 30 000 бойци за офанзивата в Харков, което съгласно военните анализатори не е задоволително, с цел да превземе огромни градове. 

Усилието може да сочи към тактика на Кремъл за основаване на буферна зона сред Русия и Украйна, въпрос, който съветският президент Владимир Путин е повдигал неведнъж за отбрана на граничните райони на Русия от украински офанзиви и обстрел с дронове, написа още изданието.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР