Япония и Австралия подписаха днес исторически договор, който засилва сътрудничеството

...
Япония и Австралия подписаха днес исторически договор, който засилва сътрудничеството
Коментари Харесай

Япония и Австралия подписаха исторически договор за отбрана

Япония и Австралия подписаха през днешния ден " исторически контракт ", който ускорява съдействието им в областта на защитата и съгласно тях ще е принос към районната непоклатимост в миг, когато Китай уголемява своето военно и икономическо въздействие, предава Франс прес.

Австралийският министър председател Скот Морисън не загатна Пекин в изказване, публикувано преди подписването, само че договорът е считан за нов основен стадий от укрепването на връзките сред Канбера и Токио в подтекста на китайските упоритости в Индийско-Тихоокеанския район.

Преди видеоконференция с японския си сътрудник Фумио Кишида Морисън назова през днешния ден съглашението " удостоверение за уговорката на двете народи да работят взаимно в отговор на общите провокации за стратегическата сигурност, които срещаме, и да способстват за един сигурен и постоянен Индийско-Тихоокеански район ".

" Този исторически контракт ще обезпечи за пръв път ясна рамка за засилена оперативна съгласуемост и съдействие сред нашите две сили ", съобщи Морисън.

Партньорството отразява " общите ни полезности, нашия ангажимент в интерес на демокрацията и човешките права и общите ни ползи в един свободен, открит и резистентен Индийско-Тихоокеански район ", добави той.

Заедно със Съединени американски щати и Индия Япония и Австралия към този момент образуват неофициалната група " Куад " (QUAD), която поставя през последните години старания да работи сплотено против хипотетичните от нея закани от страна на Китай за жизненоважните морски пътища в Тихия океан.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР