Ябълковият оцет е един от най-популярните природни продукти за здраве

...
Ябълковият оцет е един от най-популярните природни продукти за здраве
Коментари Харесай

Митове и реалност колко помага ябълковият оцет за здравето ни

Ябълковият оцет е един от най-популярните естествени артикули за здраве и се твърди, че може да прави съвсем всичко, в това число стерилизация на четки за зъби, лекуване на диабет и понижаване на сантиметрите към талията.
Какви са същинските изгоди от ябълковия оцет съгласно науката? CNN попита седем специалисти и изследва десетки проучвания, с цел да даде обстоятелства, а не отзиви. Ето пет метода, по които ябълковият оцет (или който и да е оцет) може да помогне на вашето здраве, плюс някои известни предразсъдъци, които не излизат от мода... Но те не оказват помощ изключително мощно, прецизира БГНЕС.
Ябълковият оцет намалява ли кръвната захар?
Коя е най-популярната приложимост на ябълков оцет? Ако се доверим на търсене в Интернет, става въпрос за лекуване на диабет.
Регистрираният диетолог Карол Джонстън учи резултатите на оцетната киселина, главният съставен елемент в оцета, върху равнищата на кръвната глюкоза при диабетици от 2004 година насам.
Оцетът, в това число ябълковият сайдер, не е показан в изследвания, които доста да трансформират или предотвратяват диабета, сподели Джонстън, професор по хранене и асоцииран декан на Училището за здравни решения в Държавния университет в Аризона.
" Ако трябваше да докажете, че оцетът забавя прогресирането на диабета, тогава ще ви трябват стотици хора и милиони долари, с цел да се създадат изследванията, тъй като диабетът има доста аргументи, в това число генетични ", твърди Джонстън.
Но изследванията до момента демонстрират, че оцетната киселина може да се употребява като инструмент, който оказва помощ на хората да понижат кръвната захар. Рандомизирано клинично изследване от 2019 година открива " 10-точково понижаване на концентрациите на глюкоза на гладно ", показва Джонстън. " Използвали са две супени лъжици " оцет в чаша вода два пъти на ден (с обяд и вечеря) ", прецизира той
В проучването хората, които са се възползвали най-вече от използването на оцет, са били резистентни към инсулин - положение, наречено преддиабет. " При хора с преддиабет е прекомерно хубаво, с цел да е истина. Падна малко и остана по този начин. Това може да е групата, която би могла да се възползва най-вече ", сподели той.
Не е единствено ябълковия оцет. Антигликемичният отговор може да бъде провокиран от всевъзможен тип оцет: оцети от алено и бяло вино, оцет от нар или даже дестилиран бял оцет. Но това работи единствено в наличието на нишесте, акцентира Джонстън.
" По принцип това, което оцетната киселина прави, е да блокира усвояването на нишестето. Ако участниците в моето изследване ядат нишесте и прибавят оцет, кръвната захар ще спадне. Но в случай че пият захарна вода и прибавят оцет, нищо не се случва. Така че, в случай че ядете бекон и яйца, не се тормозете. Помага единствено в случай че ядете нишесте ", прибавя Джонстън.
Ако решите да употребявате ябълков оцет, не забравяйте да кажете на вашия доктор, споделя Лиза Дрейър, регистриран диетолог и помощник. " Ако приемате медикаменти за диабет, оцетът може да ускори резултата от вашите медикаменти и вашия доктор може да изиска да поправя дозата ", предизвестява тя
Отслабване
Отслабването или диетата е друга известна приложимост на ябълков оцет и има някои доказателства, че той може да помогне.
Най-цитираното изследване е извършено със 175 души с наднормено тегло, само че другояче здрави японци. 12-седмичното лекуване довежда до по-ниско телесно тегло, показател на телесна маса, висцерална мастна тъкан, измервания на талията и равнища на триглицериди. Звучи ужасно нали?
" Хората в действителност не са отслабнали толкоз доста. Само 2 до 4 кг за три месеца повече от плацебо. Това е по-малко от половин кг на седмица ", споделя Дрейър.
Джонстън се съгласи, че изследването демонстрира " доста, доста скромна загуба на тегло. Всъщност бих споделил, че множеството хора, които са на диета в продължение на 12 седмици и губят единствено няколко кг, няма да бъдат доста щастливи ".
Ако употребявате ябълков оцет или други оцети като част от общия проект, комбинирането му със здравословна диета, надзор на порциите и извършения може да помогне, споделя Дрейър. Тя предлага балсамов оцет да се употребява в салати, в съответствие 4:1 с олио или да се прибавя към сосове за птици и риба. " Ако вършиме всички останали неща, с цел да отслабнете, това може да ви даде леко преимущество. Освен това, в случай че го пиете с вода, това е добре, защото водата ви кара да се чувствате сити ", твърди Дрейър.
Внимание! Данни, оповестени предходната година от Джонстън, сочат, че оцетът може да ерозира зъбния гланц. Ако приемате оцет за надзор на кръвната захар, " това акцентира значимостта на приема на оцет в разредена форма и с храна, с цел да се сведе до най-малко този резултат ", сподели Джонстън, добавяйки, че " пиенето през сламка може да бъде положително решение "!
А като приказваме за зъби...
" Някои хора обичат да го употребяват за унищожаване на петна и избелване на зъбите ", съгласно една от многото публикации, популяризиращи ябълков оцет за тази цел:
" Ахнах, когато прочетох за това! Това ме накара да се срамя, почтено казано. Поставяте киселина върху зъбите си, последното нещо, което желаете да извършите, с цел да улесните здравето на устната празнина ", споделя ортодонт в Чикаго и представител на Американската стоматологична асоциация доктор Алис Богосян.
PH 7 е неутрално, а всичко по-малко е киселинно, напомня Богхосян. Експертът добави, че доста от известните през днешния ден ябълкови оцети имат рН от 2 до 3, почти същото като стомашната киселина.
" Всичко киселинно, което влезе в контакт със зъбите ви, ще износи емайла, защитното покритие и това ще аргументи кариес ", добави Богхосян.
По-здравословен вид би било да си миете зъбите два пъти дневно в продължение на две минути с избелваща паста за зъби, подпечатана от Американската стоматологична асоциация, споделя той. " Това демонстрира, че е тествано да прави това, което би трябвало да направи ".
Други публикации предизвикват изплакването на устата с ябълков оцет, накисването на протезите в разредена примес или потреблението му за разчистване на четка за зъби.
" Просто би трябвало да изплакнете четката си за зъби, да извадите цялата паста за зъби и да я оставите да се проветри. Това е всичко, което би трябвало да извършите. Почистването на протези или изплакването им с оцет не е добра концепция. Това също може да изложи зъбите на риск. И помислете по какъв начин металът при частични протези може да му повлияе ", споделя Богосян.
Оцет против ухапвания от комари
Интернет също по този начин популяризира ябълковия оцет като лекуване на кожни инфекции и акне, като метод за битка с въшките и пърхота, като естествено средство за унищожаване на брадавици или като средство срещу стареене.
" Ще изсуши пъпка, само че не е способ срещу стареене ", сподели кожният лекар доктор Мари Джин, представител на Американската академия по дерматология. Не бих го предложил. Днес имаме доста по-ефективни и безвредни способи от този “.
Въпреки че може да помогне при слънчево изгаряне, има доста други положителни средства, тъй че " нормално не предлагаме това на пациентите ", прибавя Джин.
Една приложимост, с която сте съгласни: " Обичам го при ухапвания, изключително при ухапвания от комари. Това е доста малко употребявано домашно лекарство. Ако имате доста ухапвания, сложете две чаши във вана, цялостна с вода, и накиснете ухапаните места. Ще помогне за сърбежа ", съобщи тя.
Но не го използвайте, с цел да се отървете от въшки или брадавици. Едно изследване откри, че оцетът е минимум ефикасният натурален способ за унищожаване на въшките, а що се отнася до брадавиците, " те се предизвикват от вирус, тъй че няма лекуване ", изясни Джин.
" Можете да приложите разредена версия на ябълков оцет върху брадавица с памучен тампон и това ще помогне за премахването на мъртвата кожа, което вършим, като я обелваме, изрязваме или изгаряме с течен азот. Но това няма да бъде толкоз бързо или дейно, колкото това, което вършим в кабинета ", споделя тя.
Д-р Майкъл Лин, представител на Американската академия по дерматология, шеф на Института за напреднала дерматология и рак на кожата в Бевърли Хилс, има по-негативни възгледи за домашната приложимост на оцет.
" Имах много пациенти, наранени от ябълков оцет. Ужасен образец беше този на мъж, който се пробва да лекува генитални брадавици. Когато стигна до нас, цялата зона беше изгорена от оцета ", изясни Лин.
" Не знам дали го използваше с цялостна мощ, само че каквото и да правеше, беше прекомерно мощно ", продължи той. Вероятно има непрекъснати белези от домашното лекуване.
Лин сподели, че му е по-удобно да предлага бял дестилиран оцет, защото той е основан със стандартизирана формула от 5% киселинност. " С ябълковия оцет не знаете каква потентност получавате. Зависи от марката и даже сред партидите в границите на марката можете да получите разнообразни концентрации на киселинност ", споделя Лин.
 7 неща, които постоянно употребявате по неверен метод 7 неща, които постоянно употребявате по неверен метод
Понякога хората употребяват познати неща, без да се замислят дали го вършат вярно или не. Оказва се, че можете освен да не помогнете...
" Ако решите да употребявате ябълков оцет, пробвайте се да закупите марка, която ясно демонстрира равнището на киселинност. И каквото и да вършиме, не го използвайте неразреден. Той предлага съответствие 1:10.
Многократно почистващо средство
Поради антимикробните свойства на ябълковия оцет, той постоянно се предлага като натурален домашен почистващ препарат.
Киселината е ефикасна против плесен, само че съгласно Изследователския институт за пестициди, консултантска компания за запазване на околната среда, сол, лимонен сок, водороден прекис, масло от чаено дърво и сода за самун.
Друга известна приложимост на ябълковия оцет и други оцети е за измиване на храна за понижаване на бактерии или вируси на повърхността на плодове и зеленчуци. Проучванията са имали променливи резултати, постоянно според от типа на плодовете или зеленчуците и количеството време, прекарано в оцетния разтвор.
Националният взаимен център за здраве на околната среда в Канада споделя, че оцетите " могат да увредят органолептичните свойства на продуктите ".
 5 невероятни изгоди от потреблението на оцет при пране 5 невероятни изгоди от потреблението на оцет при пране
Прането е скучна работа. Затова не е изненада, че всяка стопанка търси нови способи за усъвършенстване на това занятие. За благополучие решение...
Кашлица и болки в гърлото
Лечебното потребление на оцет стартира от бащата на актуалната медицина Хипократ. Той го смесва с мед и го употребява при хронична кашлица и болки в гърлото, а предлагането продължава и през днешния ден в интернет.
Много родители може да мислят, че това е натурален и безвреден вид за техните деца. Американската академия по педиатрия няма публична позиция по отношение на потреблението на ябълков оцет или други оцети като здравна помощ, само че представителят доктор Дженифър Шу предлага нараснало внимание.
" Просто бих си помислила, че оцетът ще раздразни гърлото ми още повече. Но разреждането му и смесването му с други съставки като сол или мед може да понижи болката, която оцетът може да аргументи ", сподели Шу, педиатър от Атланта и създател на " Хранителни борби ".
Джонсън от Университета в Аризона предизвестява, че не би трябвало да се вкусва единствено оцет, заради риск от поемане на течността и увреждане на белите дробове.
" Оцетът има тази мощна миризма и усет, заради която стискате устни, тъй че в случай че дишате, можете да го вдишвате в белите дробове, до момента в който преглъщате. Може да изгори дробовете, тъй като е киселина ", сподели той.
 6 хитри приложения на оцета вкъщи 6 хитри приложения на оцета вкъщи
Белият оцет е доста потребен домашен „ инструмент ”! Освен че е на ниска цена, той има и ужасно доста приложения, освен това освен...
" Може да изгори и хранопровода ", споделя доктор Андрю Фрийман, шеф на сърдечно-съдовата профилактика в National Jewish Health в Денвър. " И в случай че сте предразположени към рефлукс, язви или стомашни проблеми, това сигурно може да ги утежни “.
Сърдечни болести и рак
Ако сте плъх, обезпокоен от сърдечни болести, включете ябълков оцет и други оцети в листата си за извършване на покупки.
Проучвания демонстрират, че оцетът може да намали кръвното налягане, триглицеридите и общия холестерол при гризачи, хранени с диета, богата на мазнини и холестерол. Но няма цялостни изследвания при хора.
Фрийман, който е член на борда за предварителна защита на Американския лицей по кардиология, споделя, че може да има известна изгода от неговите антиоксидантни свойства, като други здравословни за сърцето плодове и зеленчуци като броколи и боровинки.
" Има някои индикатори, че потреблението на оцет може да усъвършенства здравето на артериите и холестерола в кръвта, а има още повече мощ, когато се комбинира със зелени листни зеленчуци ", сподели Фрийман.
 Лесно ли е да се разграничи оцет от кисела реплика? Лесно ли е да се разграничи оцет от кисела реплика?
Според настоящата статистика, през 2015 година продажбите на оцетни заместители в България са 56% към 44% по отношение на натуралните оцети. Т...
" Данните не са изключително надеждни или поразителни, само че здравето на съдовете може да се усъвършенства. Най-добрият метод да избегнете сърдечни болести е да спортувате и да изберете нискомаслена растителна диета ", сподели Фрийман.
Фрийман също предлага потреблението на ябълков оцет в салати, с цел да се усилят оптимално изгодите и да се понижи всяка реакция на киселинност.
Ами ракът? Японски учени попречват растежа на човешката левкемия и други ракови кафези в петриеви панички, като ги излагат на оцет от захарна тръстика и японски оризов оцет. Други изследвания демонстрират понижаване на туморите и продължен живот при прибавяне на оризов оцет към питейна вода и храна надлежно при плъхове и мишки. Не са извършени изследвания при хора.
И по този начин, дали ябълковият оцет дава отговор на позитивната си известност в интернет? Ако вземете поради, че съвсем всеки различен оцет ще докара до същите изгоди, не толкоз.
Има и някои съществени дефекти при потреблението му, които основават опасности. Както оферират специалистите, не забравяйте да се консултирате с вашия доктор, преди да опитате.
" Когато търсите ябълков оцет, виждате толкоз доста изказвания и хората ще го опитат, търсейки онази естествена панацея. Но в случай че въпросът е дали някое от тези изказвания се основава на просвета, това е различен въпрос ", сподели Дрейър.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР