Web3 е понятие, което се използва, за да се опише

...
Web3 е понятие, което се използва, за да се опише
Коментари Харесай

Интернетът на бъдещето: Най-добрите примери за web3 в действие

Web3 е разбиране, което се употребява, с цел да се опише " идващото равнище " на интернет, след web 1 (HTML, или " международната мрежа " ) и web 2 (социални медии и генерираното от потребителите съдържание).

Макар че по тематиката за това какво дефинира web3 към момента се водят диспути, като цяло има единодушие, че ще бъде децентрализиран, с инфраструктура, която е благосъстоятелност на потребителите и основателите. Wеb3 също по този начин ще бъде надълбоко обвързван с действителния свят в резултат на това, че се построява въз основа на технологии от Интернет на нещата (IoT) и на концепцията за потапящи, свързани среди ( " метавселената " ), разяснява Димитър Ганев, съучастник в българската софтуерна компания „ Е-CARD ", която е в топ 50 в Европа.

Към сегашния миг web3 е значително работа в напредък, а разнообразни хора имат доста разнообразни хрумвания за това по какъв начин, в последна сметка, ще наподобява. Фундаменталните правила обаче са в деяние през днешния ден и се употребяват за основаването на ново потомство цифрови платформи и услуги, които към този момент са пионери в тези концепции, изясни Ганев.

Биткойн
Някои хора може би ще се изненадат да видят биткойна тук, само че е реалност, че макар че е на повече от десетилетие (много по-стара от понятието web3), това е първата децентрализирана валута, първото приложение за разпространение на блокчейна и към момента най-широко употребяваното. По-новите криптовалути и блокчейн платформи, като етериум или солана, може да са по-усъвършенствани и ориентирани към потреблението им в web3, като задвижване на електронна търговия в метавселаната, само че биткойнът към момента дава отговор на определението за web3, акцентира Димитър Ганев.

Етериум
Блокчейн мрежата, която стои зад втората най-популярна криптовалута в света - етер, работи като платформа за доста от децентрализираните приложения, които съставляват днешната версия на web3.

Pancakeswap
Pancakeswap е известна борса за търговия и вложения в криптовалути и други децентрализирани токени. Тя е построена върху блокчейн мрежата на Binance, сходна на етериум, която може да бъде употребена за стартирането и хостването на други децентрализирани приложения.
Тъй като самите криптовалути и блокчейн токени са децентралзирани е разумно потребителите да желаят да ги търгуват в децентрализирани мрежи вместо на първите тържища за криптовлаути, които са централизирани и са податливи на това да изчезват от през днешния ден за на следващия ден дружно с парите на потребителите.

Secretum
Това е децентрализирано чат приложение, което има за цел да се трансформира в web3 версията на WhatsApp или WeChat. Целта му е да сложи преди всичко поверителността и сигурността, като разрешава на потребителите да се свързват без имейл адрес или телефонен номер, по които нормално може да бъде проследен даден консуматор поради централизираната природа на доставчика, който ги хоства. Secretum има вградена функционалност за сигурна търговия с криптовалути и блокчейн токени, като NFT-та (незаменяеми токени).

Decentraland
Това е виртуален онлайн свят, именуван по-често в днешно време метавселена, където консуматори могат да се срещат, приказват, играят игри, поддържат връзка и посещават събития. Потребителите могат да купуват или наемат имоти виртуална земя, употребявайки криптовалутата на платформата, която се назовава MANA. В последните години тя набра известност измежду международните марки и звезди, измежду които Samsung, Morgan Stanley, PwC, Adidas и Снуп Дог, които желаят да се снабдят със собствен дял от метавселената.

Decentraland се ръководи от Децентрализирана самостоятелна организация (DAO), която се състои от консуматори и притежатели на земя в платформата, която вкарва правила и регулации чрез либерален развой.

Dtube
Това на процедура е децентралзирана платформа за видео стрийминг, сходна на You Tube. Вместо централзирана корпорация (в този случаи, притежателят на Youtube - Alphabet) да управлява кои видеа може да бъдат гледани и по кое време да се появяват във фийдовете на потребителите. Важното е, че те също по този начин вземат решение кои видеа могат да бъдат монетизирани, а оттова и кои консуматори могат да изкарват пари от своите видеа. Всичко това се прави посредством набор от правила и регулации, над които притежателите на уеб страницата имат цялостен надзор.

Filecoin
Това е децентрализирана облачна платформа за предпазване на персонални файлове - като децентрализиран Гугъл Drive или OneDrive. Filecoin е напълно с отворен код, а потребителите могат да оферират своето свободно пространство на мрежата и да получават възнаграждение под формата на личната й криптовалута.

Steemit
Децентрализиран уебсайт за блогване, сходен на Reddit, където потребителите могат да получават възнаграждение за своето наличие въз основа на гласоподаване в общността. Steemit употребява лична блокчейн платформа на име Steem, както и лична криптовалута със същото име. В платформата има регистрирани към 1.7 милиона профила.

Everledger
Everledger е непублична централизирана компания, която предлага редица децентрализирани решения, които употребяват частни блокчейн платформи. Те имат за цел да обезпечат бистрота, отчетност и генезис във веригите на доставки в разнообразни промишлености, включително изкуство, първокласни артикули, диаманти и мода, уточни Димитър Ганев от „ E-CARD ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР