Вярно е, че се случват инциденти, но когато става въпрос

...
Вярно е, че се случват инциденти, но когато става въпрос
Коментари Харесай

Топ съвети за безопасно движение по пътищата

Вярно е, че се случват произшествия, само че когато става въпрос за сигурност на придвижването, има стъпки, които можем да предприемем, с цел да предотвратим тези произшествия.

Всяка година над един милион души умират вследствие на пътнотранспортни катастрофи по света, тъй че в действителност е значимо да насочим вниманието си към сигурността на придвижването.

Световната здравна организация (СЗО) пресмята, че над 1,3 милиона души умират всяка година вследствие на пътнотранспортни катастрофи. Според СЗО те в действителност са водещата причина за гибелта на деца и младежи на възраст от 5 до 29 години, осведоми Vesti.

Преобладаващата част от пътнотранспортните катастрофи с съдбовен край се случват в страните с ниски и междинни приходи. Африка е преди всичко в листата, когато става въпрос за смъртност от пострадвания.

Рисковите фактори включват човешки неточности и инфраструктурни проблеми, както и неща като неефективно използване на законите за придвижване по пътищата.

Ето и някои от тях:

Превишаване на скоростта

Превишената скорост е една от главните аргументи за пътнотранспортни катастрофи. Ограниченията на скоростта съществуват не инцидентно и могат да окажат голямо въздействие върху резултата от злополуката. Това важи с особена мощ за скоростта, с която транспортното средство удря пешеходец.

Шофиране в нетрезво положение

Алкохолът и другите психоактивни субстанции могат да окажат съществено въздействие върху шофирането и доста да усилят вероятността нещо да се обърка.

Неизползване на защитни колани

Използването на защитен колан понижава риска от гибел съвсем на половина спрямо тези, които не го употребяват.

Неизползване на предпазни системи за деца

Доказано е, че те понижават вероятността от гибел при злополука с 60%.

Разсейване

Разсейването на вниманието може да бъде съдбовно по време на шофиране. Използването на телефона (като употребявате ръцете си) по време на шофиране да вземем за пример усилва четири пъти вероятността да попаднете в пътнотранспортно произшествие.

Опасни пътища

Пътната инфраструктура също играе роля за сигурността на придвижването. Много пътища не са проектирани предвид на сигурността. Не единствено за водачите, само че и за мотоциклетистите, велосипедистите и пешеходците. Освен това доста от тях нямат и подобаваща поддръжка и са в неприятно положение.

Прилагане на законите за придвижване по пътищата

В някои страни и райони законите за придвижване по пътищата не се ползват вярно и това може да има негативно влияние върху сигурността на придвижването по пътищата. А в този момент дано разгледаме някои спомагателни препоръки за участниците в придвижването по пътищата.

Съвети за сигурност на придвижването за водачи и мотоциклетисти

В допълнение към упоменатите нагоре (да не шофирате под въздействието на опиати, да употребявате защитен колан/каска, да спазвате рестриктивните мерки на скоростта и да не употребявате телефона си) е значимо да се подчертае, че би трябвало да сте добре осведомени за другите водачи, пешеходци, велосипедисти и така нататък

Пазете се от велосипедисти

Уважавайте велосипедистите. За разлика от водачите или мотоциклетистите, те не могат да се движат доста по-бързо и нямат усъвършенствани спирачки. Те не могат да се движат и по тротоарите. Ще би трябвало да делите пътя с тях, по тази причина спазвайте безвредна отдалеченост и наложително проверявайте, преди да отворите вратата на автомобила си.

Внимавайте за метеорологичните условия

Важно е да преценявате метеорологичните условия и по какъв начин те могат да се отразят на пътя и на всички негови ползватели. Особено дъждът, снегът и ледът могат в действителност да повлияят на пътната настилка и да окажат въздействие върху сцеплението, а оттова и върху спирачния път.

Съвети за сигурност на придвижването за пешеходци

Пешеходците постоянно би трябвало да употребяват тротоарите. Това е безсмислено. Въпреки че в случай че няма такива и би трябвало да вървите по пътя, уверете се, че вървите с лице към придвижването.

Не предполагайте, че водачът ви е видял

Това е една от аргументите за пораждане на катастрофи. Преди да пресечете улицата да вземем за пример, се уверете, че водачът съзнателно понижава скоростта, тъй като ви е видял.

Използвайте пешеходните пътеки

Това е още един главен съвет, само че въпреки всичко си коства да бъде упоменат. Някои хора просто ги подценяват, само че в случай че има такава, използвайте я.

Бъдете забележими

Пресичането на многолюден път в едва осветлен регион може да не е добра концепция. Винаги търсете места с добра видимост, когато пресичате.

Бъдете нащрек

Това може да звучи като здрав разсъдък, само че в днешно време е по-лесно от всеки път да се разсеем. Достатъчно е да ревизирате телефона си или да слушате музика.

Шофирайте/карайте отбранително

Дефанзивното шофиране може да ви помогне да предотвратите обстановки, които могат да доведат до катастрофи. Да следите за неща като скорост и дистанции сред транспортните средства може да бъде доста потребно, когато пристигна време за завой или отмора.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР