Австралийският министър на отбраната Ричард Марлс заяви днес, че новоизбраният

...
Австралийският министър на отбраната Ричард Марлс заяви днес, че новоизбраният
Коментари Харесай

Премиерът на Соломоновите острови към Австралия: Въпросът за сигурността на страната ни ще бъде преразгледан

Австралийският министър на защитата Ричард Марлс съобщи през днешния ден, че новоизбраният министър председател на Соломоновите острови Джеремая Манеле му е споделил, че тихоокеанската островна страна прави обзор на сигурността, който ще реши бъдещето на полицейското съдействие, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

През 2022 година прокитайският някогашен министър-председател на Соломоновите острови Манасе Согаваре, който насърчаваше развиване на китайски планове за инфраструктура, подписа съглашение за сигурност с Пекин. Това решение разтревожи Канбера и Пекин, на фона на безпокойствие поради военноморските упоритости на Китай в региона.

Австралия - страната, оказваща най-голяма помощ на Соломоновите острови, даде поддръжка за осъществяване на полицейски действия по време на националните избори през април тази година. Китай също има полицейско наличие на архипелага, стратегически ситуирано на 1600 километра североизточно от Страната-континент.

Соломоновите острови имат извънредно значима връзка с Австралия и едно ново държавно управление дава опция за ново партньорство, сподели Марлс по време на еднодневно посещаване в столицата на островната страна Хониара.  

“Премиерът Манеле беше явен с мен, че държавното управление на Соломоновите острови прави обзор на сигурността. Ние, несъмнено, ще следим това с огромен интерес и чакаме резултата ”, добави Марлс.

Прегледът ще “информира и двете държавни управления ” за полицейското наличие на Австралия на островите, което има дълга история, и дали страната в Меланезия има упоритости за съставяне на войска, добави австралийският министър на защитата.

В изказване на държавното управление на Соломоновите острови се споделя, че Австралия е предоставила спомагателна поддръжка към бюджета в размер на 7 милиона австралийски $ (около 4,3 милиона евро) и води спомагателни договаряния.

“Австралия остава желан сътрудник на Соломоновите острови и желая да видя по какъв начин взаимоотношенията доближават нови небеса по време на мандата ми като министър-председател ”, сподели Манеле на Марлс.

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР