По 12 и 11 години лишаване от свобода получиха братовчедките

...
По 12 и 11 години лишаване от свобода получиха братовчедките
Коментари Харесай

23 г. затвор за братовчедките, завлекли пенсионер от Белозем със 130 хил. лева

По 12 и 11 години отнемане от независимост получиха братовчедките Атанаска Георгиева и Вида Колева, измамили със солидна сума белоземеца Стоян Минчев.

Окръжният съд в Пловдив ги призна за отговорни по обвиняванията, че са подлъгали, а след това и изнудили пенсионера. Общо той олекнал с 129 499 лв., като им дал спестяванията си, теглил заеми и им трансферирал ниви. 7 години затвор пък получи мъжът на Атанаска Стоян Петров, който също беше обвиняем с тях.

Георгиева и Минчев се срещнали покрай гарата в Пловдив. Жената съумяла да завоюва доверието му, като му разказала, че има проблеми и той ѝ дал пари, с цел да помогне. Впоследствие Атанаска се оправдала, че не може да ги върне, само че ще уреди майстори да му ремонтират къщата гратис. В дома на дядото дошъл мъжът ѝ с други хора, желали пари за материали, сменили няколко метра улуци и работата спряла. След това постоянно почнали да му взимат още пари, а щом Петров влезнал в пандиза за друго, била намесена и Вида Колева.

След като прибрали всички спестявания на Минчев и го предиздвикали да изтегли няколко заема, братовчедките съумели да го убедят да им даде нивите си, с цел да не ги вземат правосъдни реализатори. Белоземецът им издал и пълномощие за къщата си, което обаче било анулирано по-късно.

Стоян Минчев не споделил на никого какво се случва. Историята излязла нескрито, когато той по случайност набрал сестра си, вместо братовчедките, и се изпуснал по телефона.

По време на целия развой Атанаска и Вида отхвърлят да са измамили пенсионера. По думите им всичко е било " по любовен метод " - поради интимна връзка дядото самичък си давал парите. Жалбите в полицията бил пуснал поради роднините си.

Пред Окръжния съд прокурор Анна Викова уточни, че няма данни тримата да са работили каквото и да е. " Имали са един главен източник на приходи, обвързван с изнудване и машинация ", съобщи тя. Добави, че набелязаните били постоянно възрастни и хора в неравностойно състояние. Схемата била първо Атанаска да завоюва доверието на жертвите и да ги заблуди, след което поради сърцераздирателната си история да ги убеди да ѝ дадат пари. Освен Стоян Минчев, двете братовчедки бяха упрекнати в машинация на други хора, само че там сумата е надалеч по-малка - общо 4335 лева

" Когато Минчев е отказал, той е бил заставен. Казали му, че ще му се случат неприятни неща, ще стане нещо с парцела му, че живее самичък и няма кой да му помогне ", сподели прокурорката. По думите ѝ, откакто белоземецът заплашил, че ще викне полиция, измамниците му декларирали, че чиновниците на реда няма да го охраняват постоянно.

Прокурор Викова изиска от съда да дефинира наказванията на всички при баланс на смекчаващите и отегчаващите виновността условия. Тя настоя за 8 година затвор за Вида и Атанаска, 7000 лева санкция и конфискация на половината имущество на Колева. За Стоян Петров пък - 5 години и 4000 лева

Адвокатите на тримата Живко Чепишев и Йордан Давчев отвърнаха представителя на държавното обвиняване. Според тях няма задоволително доказателства, че Минчев е бил излъган, а не е дал парите си непринудено. " Какви са били взаимоотношенията сред тях? Приятелски, имало е интимна непосредственост. Тогава той е бил по-добре, работил е и е живял бохемски живот. Не може всеки ден да идва до Пловдив с трен, без никой да го принуждава, да я черпи и внезапно да се твърди, че Атанаска го е измамила ", съобщи юрист Чепишев. Колегата му пък упрекна проверяващите, че не са събирали доказателства обективно и делото е било водено пристрастно.

След като изслуша всички, правосъдният състав наложи наказванията от 12, 11 и 7 години затвор на Атанаска, Вида и Стоян. Те ще би трябвало да ги излежат при първичен непоколебим режим. Наложени са им санкции от надлежно 7, 6 и 5 хиляди лв., а на двете дами ще им бъдат отнето 1/2 от имуществото. Георгиева има на свое име един автомобил, а братовчедка ѝ - кола и къща.

Двете дами са наказани да платят на дядото 3757 лева обезщетение, а тримата ще си поделят разноските по делото в размер на 2000 лева

Присъдата не е дефинитивна и предстои на обжалване и митинг.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР