Вярата в духове, обитаващи човешкото тяло, се е запазила в

...
Вярата в духове, обитаващи човешкото тяло, се е запазила в
Коментари Харесай

Да си обладан от демони: Защо толкова хора търсят екзорсисти

Вярата в духове, обитаващи човешкото тяло, се е запазила в разнообразни култури в продължение на хилядолетия. През Средновековието екзорсизмът е бил необятно публикуван, с цел да се избавят хората от хипотетично демонично обладаване. В актуалното общество тези практики се считат за отживялост, а обладаването се преглежда като демонстрация на психологично заболяване.

Въпреки това Католическата черква регистрира внезапно повишаване на броя на молбите за екзорсизъм. Дали това в действителност е доказателство за възобновление на случаите на демонично обладаване, или е просто медийно събитие?

Въпреки че практиката на екзорсизма има дълга история в доста разнообразни религии, тя най-често се свързва с християнската религия.

В Новия завет на християнската Библия Исус е показан като човек, който изгонва демони от обладани хора. Ранната християнска черква също е вярвала в действителността на демоничното обладаване и го е считала за съществено духовно страдалчество. През Средновековието екзорсизмът се трансформира във формализирана процедура в границите на Католическата черква, като са открити съответни насоки и ритуали за осъществяване на церемонията.

Демоничното обладаване?

През 2013 година Римокатолическата черква разгласи, че приготвя нова войска от екзорсисти, с цел да отговори на възходящото търсене на специалисти, които да избавят хората от зли духове. Църквата твърди, че " невижданото повишаване " на молбите за екзорсизъм идва от това, че от ден на ден хора се занимават с " тъмни изкуства " благодарение на информация, открита в интернет.

" Дяволските обладавания се усилват вследствие на това, че хората се занимават с окултизъм ", споделя отец Франческо Бамонте, ръководител на основаната в Италия Международна асоциация на екзорсистите. " Малкото екзорсисти, които имаме в епархиите, постоянно не са в положение да се оправят с големия брой молби за помощ ", споделя той пред La Repubblica. През 2018 година подкрепяната от Ватикана Международна асоциация на екзорсистите, съобщи, че нарастването съставлява " пастирска неотложност ".

Според тези, които имат вяра в този феномен, " демоничното " обладаване се показва в това, че хората бълнуват на непознати за тях езици, треперят неконтролируемо и повръщат пирони, части метал и части стъкло. Те би трябвало да се подложат на формалния католически обред на екзорсизъм, който включва отдаден духовник, призоваващ името на Бога, както и разнообразни светци и архангел Михаил, с цел да изгони демоните, и употребяващ светена вода, броеници и кръстния знак.

Габриеле Аморт (1925 година - 2016 г.) е католически духовник и екзорсист от Римската епархия, който оповестява, че по време на службата си е направил над 160 000 екзорсизма. Той изяснява броя на осъществените екзорсизми с мнението си, че " хората са изгубили вярата и на нейно място са се появили суеверия, вълшебства, сатанизъм или дъски за уиджа, които по-късно отварят всички порти за наличието на демони ".

Католическата черква не е единствената религиозна организация, която организира ритуали за освобождение на човек от демонично обладаване. На процедура всяка религиозна и културна традиция по света поддържа концепцията за обладаване от духове и нуждата от някаква форма на екзорсизъм, като този бит датира от хиляди години.

Екзорсизмът във времето

Въпреки че екзорсизмът се свързва най-често с християнската религия, той се практикува и в други религии, в това число исляма, юдаизма, индуизма и будизма. В исляма екзорсизмът е прочут като рукия и включва декламиране на избрани стихове от Корана за прогонване на демона. В юдаизма екзорсизмът е прочут като Баал Шем Тов и включва потреблението на характерни молебствия и ритуали. В индуизма екзорсизмът включва потреблението на мантри и почитането на съответни божества. В будизма екзорсизмът включва потреблението на молебствия, медитация и техники за визуализация.

В антична Месопотамия се е считало, че всички форми на заболявания идват от мощни духове, които влизат в тялото на индивида и се прикрепят към него.  В асирийските таблици се загатва за потреблението на заклинания и молебствия към боговете, както и за директни провокации към демоните, за които се е считало, че предизвикват всевъзможен тип заболявания - както физически, по този начин и психически. Древните вавилонски жреци правят ритуали, като унищожават глинено или восъчно изображение на дявол. 

Сведения от антична Персия, датиращи от към 600 година пр.н.е., оферират доказателства за екзорсизъм благодарение на молебствия, ритуали и светена вода от религиозния лидер Зороастър, който е считан за първия вълшебник и който основава религията зороастризъм.

В християнството доста пъти се загатва, че Исус е правил екзорсизъм, а способността да прогонва злите духове е била симптом за същински възпитаник. В една от известните истории Исус се сблъскал с един вманиачен и заповядал на нечистите духове да го напуснат; по-късно духовете влезнали в стадо свине, които се трансферирали през канара и се удавили във водите под нея.

Бруталност при екзорсизма

През Средновековието (500-1500 година от н.е.) се възраждат античните суеверия и демонологията, а психологичните болести се преглеждат като резултат от обладаване от злото.  Варварското лекуване на психологичните болести е оставено най-вече на духовенството, което екзорсира пациентите посредством разнообразни техники, причиняващи физическа болежка, като да вземем за пример бичуване. 

Най-известният случай на отнемане в историята на Западна Европа се е случил във френския град Лудун през 1632 година Предполага се, че група монахини от манастира на урсулинките в Лудун са обладани от демони и демонстрират спазми, крясъци, лай и пристъпи на смях. Местен духовник на име Урбен Грандие е упрекнат, че е повода за обладаването им. Грандие е задържан, съден и в последна сметка екзекутиран за магьосничество, макар че твърди, че е почтен.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР