Второто четене на промените в бюджета за държавното обществено осигуряване

...
Второто четене на промените в бюджета за държавното обществено осигуряване
Коментари Харесай

Изтичащият срок за новите пенсии създаде напрежение в Бюджетната комисия

Второто четене на измененията в бюджета за държавното публично обезпечаване сътвориха напрежение сред депутатите и управлението на Национален осигурителен институт по време на съвещанието на Комисията по финанси в Народно събрание.

Около 1 час продължиха разногласията сред народните представители от всички групи за това какъв брой би трябвало да бъде равнището на минималната и оптималната пенсии, както и дали най-високите пенсии би трябвало да се усилват три пъти до края на годината.

Дебатите в комисията бяха прекратени от подуправителя на Национален осигурителен институт Весела Караиванова, която подсети, че администрацията към този момент не може да чака, в случай че Народното събрание има намерение да трансформира пенсиите от 1 юли.

Тя изясни, че Национален осигурителен институт би трябвало да изпрати ведомости към териториалните си поделения до 25 число на месеца - т.е. до на следващия ден.

" На 7 юли би трябвало да платим пенсиите. Колегите чакат да вземете някакво решение, с цел да може тази нощ и през уикенда да въртят и да преизчислят безусловно всичко, с цел да получат пенсионерите своите записи. Има ли подготвени цифри, ще създадем всичко ", сподели тя.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи реши да отговори много внезапно, като насочи репликата не против представителката на института, а против " водачите на някои партии ", които форсират приемането на актуализацията на бюджета.

" Наслушахме се цяла седмица по какъв начин някой нещо бави. Внесоха ни бюджета на 8 юни и се движим по най-бързата писта, по която може да се поправя един бюджет. И дрънкат нелепости, че нямало време да се преизчислят - ами да го бяхте внесли на 1 май. Парламентът не е задължен да работи с форсирана газ. Този, който е внесъл бюджета на 8 юни и счита, че би трябвало да е подготвен на 30 юни, или не е в ред, или е лукавец ", беше коментарът на Йордан Цонев.

Самият Цонев малко по-рано прикани ръководителя на комисията Любомир Каримански да не губи ненужно доста време в разрешаването на дълги разисквания, като вметна, че " не сме на семинар " след замяна на реплики сред депутати и представители на синдикатите.

Другият сериозен миг в полемиките породи при настояването на Кирил Ананиев (ГЕРБ) да не се приема предложнението на Министерството на финансите за нова смяна в оптималното равнище на пенсиите от 1 октомври 2022 година, а това да се остави на отговорността на възможен нов парламент и Министерски съвет.

Георги Ганев от Демократична България обаче предизвика Ананиев с въпроса " Вие подготвен ли сте да подпишете запис на заповед, че след тези избори ще има работещо държавно управление? Защото това е чиста нечиста сделка и всичките ми упования са, че няма да има ".

На това някогашният финансов министър отговори иронично, че " гадателите в този парламент станаха доста ".

В последна сметка комисията съумя да събере болшинство в поддръжка на двете оферти на екипа на Асен Василев за минимална пенсия от 467 лева след 1 юли и оптималната - 2000 лева до 30 септември и 3400 лева от 1 октомври до 31 декември.

Хасан Адемов от Движение за права и свободи, който гласоподава срещу двете точки, означи с рецензия, че е признато предложение, с което минималната пенсия за стаж и възраст се е нараснала с 26%, а оптималната - със 70% (смятайки измененията до края на годината).

" Честито на печелившите ", сподели той.

Дебатите по останалите параграфи не престават, бюждетът би трябвало и да бъде признат в пленарната зала, с цел да влезе публично в действие.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР