Какво е хипертонията - дефиниция, статистика, рискови фактори, усложнения?Нормално кръвно

...
Какво е хипертонията - дефиниция, статистика, рискови фактори, усложнения?Нормално кръвно
Коментари Харесай

Хипертонията: откриване, наблюдение и контрол

Какво е хипертонията - формулировка, статистика, рискови фактори, затруднения?

Нормално кръвно налягане съгласно възрастта.

Как да изберем верния уред за кръвно?

Артериалната хипертония, известна също като високо кръвно налягане, е положение, при което налягането в кръвоносните съдове е по-високо от естественото равнище за нескончаем интервал от време. Това може да бъде породено от генетично влечение, неправилна диета, липса на физическа интензивност, чести моменти на стрес и други. Неправилно следеното високо кръвно налягане покачва риска от съществени здравословни проблеми.

На 17 май се състои Денят на хипертонията. Това е годишна самодейност, чиято цел е да осведоми обществото на наличен език за хипертонията и нейните последствия. Ранното различаване на признаците и по-ранно диагностициране водят до по-ефективно лекуване.

Общи данни за хипертонията

Според данни на международната здравна организация (СЗО) от края на 2023 година всеки трети възрастен в международен мащаб е с хипертония. Приблизително 4 от всеки 5 души с хипертония не се лекуват съответно. Ако тази обстановка се овладее, позитивната прогноза е, че сред 2023 и 2050 година могат да бъдат предотвратени 76 милиона смъртни случая. (1)

Кои са най-основните рискови фактори за високото кръвно?

Фамилна обремененост:Историята на хипертония в фамилията усилва вероятността за развиването ѝ.

Неправилно хранене: Прекалената консумация на готварска сол, мазнини, захари и надлежно незадоволителният банкет на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни покачат риска за високо кръвно.

Нездравословен метод на живот: Нередовната физическа интензивност, наднормено тегло и нездравословни привички като тютюнопушене и корист с алкохол могат да допринесат за хипертонията.

Стрес: Постоянният стрес може да повлияе на равнищата на хормоните, които управляват кръвното налягане и то да го държи във високи стойности.

Възраст и пол: Рисковият фактор за хипертония нараства с възрастта и нормално е по-висок при мъжете след 45 години и дамите след 65 години.

Съпътстващи болести: Някои болести, свързани с бъбреците, както и диабета могат да усилят риска от хипертония.

Усложнения при хипертония

Потенциалните затруднения на високото кръвно могат да бъдат съществени и най-често включват:

Сърдечно-съдови болести и инсулт:Неконтролираното високо кръвно усилва риска от развиване на сърдечни инфаркти, сърдечна непълнота и аритмии.

Бъбречни болести: Хипертонията може да повреди бъбреците и да докара до хронична бъбречна непълнота или нефропатия.

Повреда на очите: Високото кръвно поврежда дребните кръвоносни съдове в очите, което може да докара до загуба на зрението или други съществени очни проблеми.

Референтни стойности за кръвното налягане съгласно възрастта:

В другите възрасти има леки разлики сред това, което се счита за “нормално кръвно ”. Важно е да знаем тези стойности за всяка възрастова група, с цел да знаем дали всичко е в правила. За деца и младежи, на възраст сред 1 и 17 години, естествените стойности за горната (систолна) граница на кръвното налягане са сред 90 и 120 mmHg. За долната (диастолна) граница на кръвното налягане естествените стойности са сред 60 и 80 mmHg.

При възрастни, които са навършили 18 години и по-големи, естественото кръвно налягане е със стойност 120/80 mmHg. При положение на предхипертония, горната граница на кръвното налягане варира сред 120 и 129 mmHg, до момента в който долната остава под 80 mmHg. За хипертония от първа степен се одобряват стойности на систолното кръвно налягане сред 130 и 139 mmHg, а за диастолното сред 80 и 89 mmHg.

Хипертония от втора степен се дефинира със стойности 140/90 mmHg и повече.

Тези стойности са общоприети, само че е значимо да се означи, че самостоятелните фактори и здравословното положение на всеки човек могат да въздействат на оптималните стойности за кръвното налягане. Затова е целесъобразно постоянно да се консултирате със своя доктор, с цел да получите самостоятелна оценка и рекомендации по отношение на кръвното налягане за вашия съответен случай.

Значение на постоянното следене на стойностите на кръвното

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР