Второкласният път Смолян - Мадан в района на село Тикале

...
Второкласният път Смолян - Мадан в района на село Тикале
Коментари Харесай

Доклад извади три причини за срутището на пътя Смолян-Мадан

Второкласният път Смолян - Мадан в региона на село Тикале остава затворен поради заплахата от срутване на скална маса. Алтернативният маршрут за тежкотоварните камиони е през Рудозем - Смилян, а за леките коли и по пътя Смолян - Фатово - Рудозем.

Направихме оглед с институциите, които са над пътя - това са електроразпределителното сдружение ЕВН, държавния електроенергиен систематичен оператор - ЕСО, локалното ВиК сдружение и Горското стопанство, сподели Дончо Атанасов.

Има аварийно зареждане на ЕВН, с което не се сътвори проблем за електрозахранването на хората. 110-киловолтовият електропровод и водопроводът, които минават над срутището, работят обикновено, сподели Атанасов.

Срутището потегли на 6 март, а още на 9-ти стартира подготовка за пробутване на нов път. Утре е последното взривяване по трасето. След като се асфалтира и му се сложат мантинели, пътят ще бъде отворен другата седмица за коли и микробуси.

Днес регионалният шефове и кметът на Смолян ще имат срещи с кметовете на всички села, наранени от казуса. Срутището продължава да се изследва. От през днешния ден върви геодезично снимане на засегнатия сектор. Имаме схващане от всички институции и всичко належащо се прави, уточни Дончо Атанасов.

Експертите, проучващи срутището на пътя Смолян - Мадан, са показали в Агенция "Пътна инфраструктура " отчет за осъществените огледи на свлачището. Работната група бе образувана със заповед на ръководителя на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов и задачата й е да се извърши обстоен оглед и картировка на свлачището, да изготви мнение за механизма и динамичността на свлачищно-срутищния развой и да даде рекомендации за осъществяването на неотложни спешни мероприятия за стабилизиране на сектора.

Срутището е тръгнало ненадейно, само че след обрушване на скалната маса стартира последователно стабилизиране на терена , сподели Стефчо Стонев, началник на експертната работна група, проучила терена. Динамиката на времето и преваляванията ще окажат въздействие на процеса, само че след три измервания, в това число и през днешния ден, тук-там има слаби деформации сред 5 и 10 сантиметра.

Причината за срутището е структурата на масива, това са нашистени и напукани гнайси , сподели Стефчо Стойнев. Навсякъде геоложката конструкция е сходна в Родопите, само че тук с изключение на първото обрушване на скали има условия за потегляне надолу на втори пакет от скална маса.
Друга причина е ниското противодействие на хлъзгане сред блоковете, тъй като пукнатини на скалите са запълнени с глина.
Третата причина е водонасищането на масива след бързото размразяване на снега, което се е оказало и спусъкът, дал началото на срутището, сподели Стефчо Стойнев.

На този стадий не е възможно почистване на пътя и стартиране на придвижването, счита Стойнев. Срутените скални маси към този момент задържат обрушените скали и пакета от скали, който е по-нагоре в региона. Ако махнем скалите, ще тръгне ново, по-голямо срутище, което може да стигне до река Черна и да я заприщи, акцентира той.

Борисов: Поправете пътищата, да има служители на реда в дребните селища >>
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР