Второ искане за предсрочно отстраняване на Иван Гешев като главен

...
Второ искане за предсрочно отстраняване на Иван Гешев като главен
Коментари Харесай

Заплахите на Гешев му доведоха второ искане за отстраняване от 4-ма във ВСС

Второ искане за предварително премахване на Иван Гешев като основен прокурор е импортирано в Пленума на Висшия правосъден съвет - този път поради обидните му реплики към " политическия отпадък в Народното събрание ", който " е време да бъде изметен ", отправени на конференция на 15 май.

Искането е импортирано от четирима членове на Прокурорската гилдия - Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов. Стоев и Кузманов са прокурори, определени от прокурори, до момента в който Чапкънова и Мутафова за " квота ГЕРБ " във Висш съдебен съвет.

Йордан Стоев е индивидът, с който Иван Гешев е водил договарянията за " " - или сякаш доброволна оставка като основен прокурор, под външен напън и с политическа интервенция. Разговорът им в имението на Гешев се оказа записан и беше излъчен в Съдебната палата в понеделник, 22 май.

Четиримата бяха подписали и първото искане за отстраняването му, което беше импортирано още преди 10 дни. В този лист обаче липсват имената на Огнян Дамянов (избран от квотата на " Патриотите " ) и Светлана Бошнакова (избрана от квотата на БСП).

Стоев, Чапкънова, Мутафова и Кузманов упрекват Гешев за това, че накърнява престижа на правосъдната власт с изказванията си и че " показва очевидно пренебрежение към политическата система в страната ни и нейното действие ".

" Действията на господин Гешев скандализираха цялото общество и бяха възприети като несъответстващи на заеманата от него длъжнсот, което докара до негативна социална настройка по отношение на действието на цялата правосъдна система, в частност на Прокуратурата на Република България ", споделят те.

Четиримата от Прокурорската гилдия даже цитират изявление на Христо Иванов пред " Дневник ", като показват, че лексиката, интонацията и жестовете на Гешев са възприети като " мутренски и непристойни ". В друго изявление от депутата от ГЕРБ Тома Биков, което също е прикрепено към настояването за премахване на основния прокурор, се споделя, че " тези закани за " политически отпадък " приказват за това, че тези каузи са държани съзнателно на трупчета ".

" Всичко изложено свидетелства, че основният прокурор показва държание, което е в несъгласие с въведените стандарти в Кодекса за етично държание на българските магистрати ", написа още в предлагането за преустановяване на мандата му.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР