Вторият по големина океан – Атлантическият океан, превъзхождан по размер

...
Вторият по големина океан – Атлантическият океан, превъзхождан по размер
Коментари Харесай

Откъде идва името на Атлантическия океан?

Вторият по величина океан – Атлантическият океан, превъзхождан по мярка единствено от Тихия океан и заел 1/5 от площта на земята, образувал се при отдалечаване на литосферните плочи преди 195 милиона години, през днешния ден е значим транспортен път с водеща геополитическа роля.

Убедени, че не ролята му като воден кулоар или научните обстоятелства за него ще съставляват интерес за вас обаче, избрахме да ви разкажем вълнуващата легенда, да ви срещнем с митовете, разкриващи произхода на името му.

Защо Атлантическия?

Стара легенда разкрива за какво този океан е кръстен точно Атлантически. Вдъхновен от легендата за титана Атлас, който носел и крепял на рамената си цялото безпределно небе, през 6 век пр.н.е. гръцки стихотворец назовава океана Atlantikôi pelágei или „ Атласко море “. Вероятно е оприличил безкрайния океан на безкрайното небе, носено от титана, а и Атлас дал името си на планинската верига, разделяща пустинята Сахара от този океан.

Името обаче става общо признато и публично употребявано от всички много по-късно, защото до 19 век на по-старите карти срещаме океана маркиран освен като Атлантическия океан, само че и като Етиопско море или още Етиопски океан, име, което е обвързвано с названието по това време на огромна част от африканския континент – Етиопия.

След това наименованието Етиопски океан е забравено и на по-новите карти участва само първото име, с което срещаме наименуван океана – това от легендата за Атлас и Атлантическия океан.

Защо океан?

Всеки от океаните носи своето име, зародило преди епохи, променяно или съхранено, за което има пояснение – легенда, история. Защо обаче всички те се назовават океани? Откъде идва думата „ океан “ и за какво Атлантическият океан е тъкмо океан? Този въпрос си го задаваме рядко, по-често се вълнуваме и изследваме с любознание историята на името на океана, а не за какво се споделят тъкмо океани. Повдигаме завесата на тази мистерия и обещаваме забавна история, още веднъж обвързвана с легенди и митове, с антични божества и тяхната роля в живота на тогавашния човек.

Гърците са употребявали думата „ океан “ (Ὠκεανός) със смисъл, изцяло друг от актуалния, а поетите Омир и Хезиод наричали Океан синът на Небето Уран и Земята Гея, бащата на водните нимфи ​​и речните богове, най-големият от дванадесетте титани, въплъщение на безкрайната и най-древна река, опасваща земята, която съгласно митологията се смятала за началото на всички други реки, потоци и морета, на слънцето и луната. Образът на този исполин Океан през днешния ден може да откриете в творби на изкуството и най-често в бароковите фонтани – да вземем за пример статуята на господ Океан в един от фонтаните на Рим.

Преди обаче океаните да получат названието си океани, Херодот приказва за огромното море на запад от Европа и Азия, като морето оттатък Стълбовете (на Херкулес), което се назовава Атласко море, което Атласко море или море на Атлас е точно Атлантическият океан. Интересно е за какво ли не са го нарекли Атлаският океан, щом името му е произхождащо от Атлас.

Не това обаче е от основно значение за актуалното общество, а фактът, че в океаните се намира 97% от водата на планетата, което красноречиво сочи водещата им роля за живота ни. Интересен факт е и че надалеч не всички международни океани са проучени напълно. Напротив – по данни от океанографите под 5% от Световния океан е проучен – незначително малко на фона на голямата повърхност, заемана от океаните. Какви секрети и загадки ще ни разкрият учените от морските дълбини и международния океан евентуално следва да забележим.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР