Вторият ден на Литературния фестивал започва във вторник в 17.00

...
Вторият ден на Литературния фестивал започва във вторник в 17.00
Коментари Харесай

Какво предлага днес литературният фестивал “Дъхът на Европа”

Вторият ден на Литературния фестивал стартира във вторник в 17.00 часа. Открива го Силвия Томова с последния си разказ „ Дългото лято на вечността “. „ … писателят, поетът и актьорът въобще е суетно създание, той нямаше да написа лирика, да издава книги или да се превъплъщава в разнообразни функции на сцената, в случай че не искаше да се покаже, в случай че не търсеше утвърждение и своето отражение в очите на другите... “ – споделя Силвия в отговор на въпроса за какво писателите ценят и желаят срещи онлайн с аудитория. А от срещата с нея публиката в Русе може да чака „ един открит диалог без неразрешени тематики, без флиртуване “.

Час по-късно, в 18.00, проф. Правда Спасова ще показа присъединяване във фестивала на Полския културен институт в София. Тази година то е алманах с изявленията, озаглавен „ Още не е починала. Разговори с полски интелектуалци “. Книгата е реверанс пред паметта на Марин Бодаков, чиято гибел е загуба освен за българската просвета. Неговият интерес към полската прозаичност и лирика го свързва надълбоко с тази страна. В края на предговора към този алманах проф. Правда Спасова си задава въпроса: какво може да научи българският интелигент от тази сбирка изявленията. И дава отговор с една дума: „ … примирение. Защото е изправен пред славянска, само че и пред световна просвета, в която поетите са високообразовани интелектуалци, а интелектуалците не престават да са будители на своя народ “.

Финалът на 4-ти октомври е за Унгарския културен институт, който избра тази година да показа романа „ Клада “. Специално за присъединяване във фестивала идват създателят Дьорд Драгоман и преводачката Адриана Петкова Пападопулос.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР