Втората най-висока столица в света се простира по протежение на

...
Втората най-висока столица в света се простира по протежение на
Коментари Харесай

Вертикално живеене

Втората най-висока столица в света се простира по продължение на дълго, тясно плато в Андите в подножието на покрити от сняг вулкани. Но изворът на хубостта на Кито основава главоболия на урбанистите - пространството за нови домове в столицата на Еквадор е лимитирано. Затова градът пораства на височина.

През 2023 година към високите здания, които към този момент трансформират силуета на Кито, ще се причислят два нови небостъргача. Сграда, проектирана от Bjarke Ingels Group (BIG), съвременна архитектурна компания, ще се издига 100 метра над централен Кито. Ще бъде приключена и Qanvas, 24-етажна кула в същия квартал. Те ще последват откриването на IQON през 2022 година, първия небостъргач на BIG в Кито и най-високото здание в града.

Високото строителство в Кито е оригиналност. Допреди построяването на ICON базилика от XIX век се извисяваше и доминираше хоризонта. Преместването на летището отвън града през 2013 година разреши да бъдат издигнати по-високи структури. Новите разпореждания, въведени през 2016 година, гласят, че в случай че даден план е покрай спирка от новата линия на метрото, която би трябвало да бъде пусната в края на 2022 година, строителите могат да удвоят височината на постройката, стига тя да дава отговор на разпоредбите за екологично строителство.

Идеята е градът да се оформи към тези центрове на публичния превоз. Строителният бизнесмен Джоузеф Шварцкопф, началник на Uribe Schwarzkopf, който разпореди на 10 известни архитекти да построят многоетажни здания из Кито, желае да види " 15-минутен град " - място, където жителите могат да работят, да се хранят и да поддържат връзка в границите на 15-минутно разстояние от вкъщи си. Това ще понижи замърсяващите пътувания с коли и ще усъвършенства качеството на живот.
Реклама
Покрити с дървета здания за " отвесно живеене " се издигат в градове по целия свят - от Тирана, столицата на Албания, до Хуанганг в китайската провинция Хубей. Но скупчването на влиятелни архитекти, работещи в столицата на Еквадор, ­се откроява. Сред тях са Моше Сафди, мозъкът зад наподобяващото джунгла летище на Сингапур, и френският проектант Жан Нувел, притежател на премията Pritzker.

Някои поданици на Кито гледат на процеса с паника, загрижени за това кого ще обслужват лъскавите жилища. Един локален проектант се притеснява, че не експертите по градоустройство, а частни строителни бизнесмени оформят образа на Кито.

Подобни терзания има и на други места. Гонсало Диез, чиято компания е проектирала Qanvas, споделя, че това е обикновено, до момента в който градовете се развиват. През 70-те и 80-те години на предишния век архитектите са трансформирали ниските жилищни здания в Кито в многоетажни постройки, споделя той. " Правим същото като тях... единствено че в друг мащаб. "

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР