Втората част от биографията на Майк Тайсън ще бъде големият

...
Втората част от биографията на Майк Тайсън ще бъде големият
Коментари Харесай

Треньорът на Тайсън и неговата война срещу уредените мачове

Втората част от биографията на Майк Тайсън ще бъде огромният шлагер на летния хартиен пазар в България. Изданието със заглавие „ Създателят на Майк Тайсън “ насочва един по-различен взор върху живота на Железния. Основният акцент е върху треньора на Тайсън – Кас Д‘Амато. Взаимодействието сред двамата има за резултат един от най-доминиращите първенци в историята на бокса.

Книгата ще бъде на пазара от 1 юни, а ден по-късно е формалното показване в парка пред НДК от 12.00 ч. Цената на изданието е 25 лева с меки корици и 32 лева с твърди.

Със съдействието на ИК „ Жануа’98 представяме на вашето внимание няколко фрагмента от книгата:

Ако Кас ме беше изхвърлил от къщата след оня случай в учебно заведение, това нямаше да бъде първият случай, в който да освобождава боксьор. Бърт Йънг беше почнал да се занимава с бокс още преди да стане звезда във филмите за Роки. Той не спираше да се чуди за какво Кас освободи неговия комшия Вик Кампос малко откакто беше станал експерт. Причината беше елементарна. Кас смяташе, че Кампос няма бъдеще.

„ Никога не бях чувал управител да уволнява боксьор – споделяше Йънг. – Щом в тях имаше даже малко самун и сол, те ги държаха на разположение. Не им пукаше за тях. Понякога мениджърите имаха по седемдесет боксьори. “

При Кас в никакъв случай не ставаше въпрос за пари. Неговата цел беше да създаде проект и да втълпи в главата на боксьора задоволително дисциплинираност, с цел да може да го съблюдава. За Кас основаването на първенци беше всичко.

През 1945-а година,когато се завърнал от армията, заварил „ Грамърси Джим “ в цялостен хаос. Докато него го нямало, сътрудникът и другар на Кас – Хари Давидов, бил оставен да управлява залата, само че не си приключил добре работата. В резултат на това 10 от топ състезателите, почтени да се бият в съществени мачове на боксови шоута, били тръгнали по неприятния път. Те били подготвяни от Кас, а измежду тях бил и Тони Джонсън. Въпреки това той считал, че имало двама боксьори, които можели да изминат целия път, в случай че били направлявани по верния метод. Единият от тях се казвал Джо Джулиано и се биел под името Джо Сулик. Бил популярен кандидат в полусредна категория. Имал изключителна отбрана и бил един от най-хубавите удрячи, които целели ребрата.

Но Джо имал една огромна уязвимост. Обичал хазарта. Когато пачката го ударела, се качвал на първокласния ретро автомобил „ Пакард 1933 “ и обикалял из Манхатън, возен от водач. Изчезвал от залата в продължение на месеци. Антъни Пати питал Кас къде е Джо.

„ Няма да се върне, до момента в който не изпука парите “, отговарял той. Джулиано бил едно от тези надарени момчета, които даже не упражнявали. Просто излизал на кръга, биел се, печелел, а по-късно си купувал коли и играел
хазарт.

Listen to my podcast as we do a deep dive on my relationship with Cus like you have never heard before! https://t.co/uvkEuYfXz6 pic.twitter.com/U3lKyVHdup
— Mike Tyson (@MikeTyson) August 24, 2017
Кас не желал да влага от своето време в боксьори, които имали сходни недостатъци. В последна сметка Джулиано напуснал. Конкурентни мениджъри му споделили по какъв начин в никакъв случай нямало да стане първенец под управлението на Кас, който нямал точните връзки. Ала Джо останал другар с него до края на своя живот. Имах опция да се срещна с господин Джулиано, а той се оказа страховит човек.

В началните моменти от своята кариера Кас бил най-близко до създаването на първенец, когато разкрил италианско хлапе от квартала. То се казвало Томас Роко Барбела. Един ден пристигнал в залата дружно с негови другари. Кас научил, че Барбела имал страховита известност на махленски войник. Ала когато почнал да прави спаринг с един от приятелите му, видял, че въобще нямал визия по какъв начин да се боксира. Попитал друго момче от компанията каква е повода. То разказало по какъв начин Барбела обезоръжавал своите жертви, като свалял ръце до бедрата, а по-късно вкарвал мръснишки удар със своята унищожителна деснячка. Когато Кас му предложил да тренира и да стане боксьор, Томас бил изплашен до гибел. Затова работел с него скрито, а след година момчето било готово да се бие.

Кас открил, че Барбела в никакъв случай нямало да бъде кадърен да преодолее своите опасения и страхове. Веднъж част от неговите боксьори отивали да се бият. Не всички можели да се качат в таксито. Затова Кас решил да се разноски до залата. Преди да дойде в съблекалнята, Барбела към този момент се бил сринал, тъй като към момента го нямало. Тогава Кас схванал, че неговите боксьори са прекомерно подвластни от него.

Барбела бил подготвен да стане експерт, само че както постоянно неговият треньор бил внимателен. Затова боксьорът подписал зад тила на Кас с управител на име Ървинг Коен. Този човек бил сложено лице на мафията. Това разгневило Кас, който в никакъв случай не дал прошка на Барбела. Дори когато станал първенец под името Роки Грациано. Тогава Кас се присмял на своя някогашен ученик, наричайки го нерешителен изменник. Приел в действителност персонално неговата измяна, изключително откакто бил направил толкоз доста за него.

Кас бил един от тези американци от италиански генезис, които скачали на мафията. Казвал, че в случай че нарушителите направели услуга на някого, тогава този човек им оставал длъжен до края на живота. Не, че Кас не се познавал с някои гангстери. Израснал с доста от тях в своя квартал. Дори и да се знаел с главатарите, в никакъв случай не се обвързал с тях. Кас беше кръстоносец. Повръщаше му се от концепцията да уговори мач.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР