Всяко дете трябва да е запознато с начина, по който

...
Всяко дете трябва да е запознато с начина, по който
Коментари Харесай

Всяко дете трябва да е запознато с начина, по който е създадено

Всяко дете би трябвало да е осведомено с метода, по който е основано. Това предложи доктор Мириам Сежер, френски психоаналитик и детски психиатър, по време на Национален конгрес за етичните и психо-социални въпроси на асистираната репродукция „ Да се родиш с инвитро ".

С децата би трябвало да се споделя, само че това не е доста елементарно за родителите, които имат „ запаси " във връзка с асистираната репродукция, сподели още тя. Според доктор Сежер, когато репродукцията е осъществена посредством гамети от родителите, няма проблем, само че обстановката се трансформира, когато гаметата е от донор.

Темата за безплодието на родителите, страданието и тревогата преди раждането, които са изпитвали родителите, постоянно се предават и на детето, добави доктор Сежер. Фетусът усеща паниките на майка си по време на бременността ѝ, с помощта на хормоните, сподели още тя.

При инвитро оплождане с донорска гамета след време поражда въпросът за произхода, добави доктор Сежер и посъветва родителите да обсъдят тематиката с детето си. По думите ѝ детето би трябвало да бъде осведомено за своята „ история " допустимо най-скоро, когато може да схваща и не би трябвало да се държи „ под капак ", сподели още тя. Според нея, обяснявайки тематиката на детето с елементарни думи, то схваща същността подсъзнателно. След време, когато още веднъж се разисква тази тематика, детето към този момент ще знае, че в сходен диалог се използват дадени думи и тематиката няма да му бъде непозната. Децата могат да се оправят с истините, сподели още тя. По думите ѝ децата не могат да се оправят с лъжите, чути от възрастните, даже когато лъжата е доброжелателна. На детето би трябвало да се изясни, че донорите не са родители. Д-р Сежер предложи на родителите авансово да обсъдят с психоаналитик тематиката за произхода на детето, заяви Българска телеграфна агенция.

Целта на форума е отворен разговор сред медицинските експерти, психоаналитиците и родителите за прочувствените провокации, пред които се изправят в процеса на асистираната репродукция. В полемиките вземат участие доктор Мефтуне Шефкетова, началник на Инвитро център " Токуда ", доктор Маргарита Тарейн, началник на Центъра по клинична логика на психиката, психоонкология и психосоматика, родители и други

По време на форума ще бъде показана и книгата „ Да се родиш с инвитро ", ориентирана към децата, заченати с инвитро и техните родители.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР