Всяка година първата събота на септември е посветена на птици,

...
Всяка година първата събота на септември е посветена на птици,
Коментари Харесай

Отбелязваме Международния ден на лешоядите с онлайн предизвикателство и събитие в Русе

Всяка година първата събота на септември е отдадена на птици, които все по-рядко се срещат по света и чиято роля в природата е незаменима – лешоядите. Макар хубостта им да е груба и постоянно да бъдат асоциирани със гибелта, тези птици в действителност са пазителите на дивия свят. Те защищават освен животните, само че и хората от разпространяването на болести – тематика, по този начин настояща през днешния ден. Това оповестиха от Българско сдружение за отбрана на птиците.

Международният ден на лешоядите има за цел да насочи вниманието ни към величествените птици, към изгодите от тяхната ролята в природата и към заканите, които ги изправят пред ръба на оцеляването. Повишаването на информираността и ангажираността на необятната общност eключова стъпка към тяхното запазване.
 Излюпи се първото малко в гнездото на египетските лешояди от Провадия (СНИМКИ) Излюпи се първото малко в гнездото на египетските лешояди от Провадия (СНИМКИ)
Вече 10 години следим онлайн живота на известната по целия свят двойка египетски лешояди от Провадия. Преди дни пред очите ни се из...

У нас към момента се срещат три типа лешояди – белоглав, египетски и черен лешояд. В предишното в страната ни е гнездял и брадатият лешояд. Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) посвещава тази година деня на най-дребния по размери измежду европейските си събратя и единствения отдалечен мигрант измежду тях – египетският лешояд.

На 18 септември Дружеството провежда онлайн предизвикването: „ Надбягвай се с египетски лешояди “. Всяка година типът изминава над 5000 км от гнездовите си територии на Балканите до местата си за зимуване в Африка. По случай Международния ден на лешоядите Българско дружество за защита на птиците насочва предизвикателство към всеки, който желае да тества своята устойчивост и благоприятни условия и да се състезава в рамките единствено на един ден в действително време с един дребен екип от мигриращи египетски лешояди, маркирани със сателитни предаватели. На страницата на събитието е поместена цялата информация за присъединяване.

На 24 септември Регионалният Исторически музей в Русе ще означи събитието (ако епидемиологичната конюнктура позволява) с театрално зрелище, отдадено на лешоядите, и ателиета за децата, в които малчуганите ще научат повече за тези величествени птици.

И двете събития се провеждат в границите на LIFE плана „ Нова вяра за египетския лешояд “, изпълняван с финансовата поддръжка на стратегия LIFE на Европейския съюз.
 Инициативата „ Птиците в Деня на Натура 2000 “ започва на 21 май Инициативата „ Птиците в Деня на Натура 2000 “ започва на 21 май
На 21 май, в Деня на Натура 2000, Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) започва 4-дневна гражданска самодейност за събиране...

Още от ОБЩЕСТВО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР