Всяка година от антибиотична резистентност в света умират 30 000

...
Всяка година от антибиотична резистентност в света умират 30 000
Коментари Харесай

Експерти: Антибиотичната резистентност представлява все по-голяма опасност за човечеството


Всяка година от антибиотична устойчивост в света умират 30 000 души. По-тесноспектърните антибиотици би трябвало да са по-достъпни за хората, тъй като към тях по-трудно се построява устойчивост. Това съобщи заместник-министърът на опазването на здравето доктор Бойко Пенков по време на кръгла маса на тематика „ Антибиотиците: Използвайте отговорно “, съобщи кореспондент на Novini.bg.

В последните години се открива всеобщо потребление на антибиотици без потребност, акцентира Пенков.

Заместник-министърът на земеделието Янко Иванов увери, че се работи взаимно със здравните управляващи за вярното използване на антибиотици, а контролът е повишен.

България измежду първите в Европейски Съюз по приложимост на антибиотици за животни

Антибиотичната устойчивост съставлява все по-голяма заплаха за човечеството. Колкото по-рано предприемем нужните дейности за вярното потребление на антибиотици, толкоз по-малък риск ще има за хората. Това е въпрос, който визира всеки от нас. Лекарите би трябвало да изписват антибиотици, единствено когато са сигурни, че се касае за бактериална зараза. Това сподели Валери Цеков от Българското съдружие по новаторска медицина.

Той посочи какъв брой е значимо да използваме антибиотиците вярно.

Повод за полемиката е Световната седмица, отдадена на вярната приложимост на антибиотиците. Форумът, който е под патронажа на Комисията по опазването на здравето в Народното събрание.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР