Всички знаят, че агресивното шофиране хаби гориво. Но е трудно

...
Всички знаят, че агресивното шофиране хаби гориво. Но е трудно
Коментари Харесай

Агресивното шофиране вдига разхода повече, отколкото си мислим

Всички знаят, че агресивното шофиране хаби гориво. Но е мъчно да се дефинира тъкмо какъв брой губят водачите, когато ръководят колите си по този метод.

Проучване на откриватели от Националната лаборатория Оук Ридж при Министерство на енергетиката на Съединени американски щати сподели количественото влияние на нервното шофиране - с доста натискане на газ и спирачки - върху икономията на гориво и потреблението.

Учените са пресметнали, че агресивното държание зад кормилото може да понижи пробега при леките коли с към 10 до 40 % - при честото прекъсване и потегляне в градската среда - и с почти 15-30 % при магистрални скорости.

Агресивният жанр на шофиране оказва доста неприятно въздействие върху икономията на гориво, и то евентуално повече от това, което мислят хората. Това твърди Джон Томас, ръководителя на изследването, оповестено от инженерната професионална организация SAE International, написа GreenTech.

За да се оправят с тази комплицирана тематика, откривателите анализирали няколко предходни изследвания, създали нов енергиен модел на транспортните средства и ги приложили към два " средностатистически " седана: хибридно електрическо транспортно средство и стандартно бензиново транспортно средство.

Те провели проби с двете транспортни средства посредством опити с шофиране в Националния център за проучване на превоза на лабораторията. След това сравнили разликите в разхода на гориво. По-специално, учените оценили и рестриктивните мерки на хибридното транспортно средство, когато възвръща силата посредством регенеративните си системи, при другите равнища на твърдо прекъсване.

" Новият енергиен модел, който създадохме, се концентрира върху рестриктивните мерки на регенеративната спирачна система, дружно с другите равнища на настъпателност при шофирането, показвайки, че това може да докара до по-големи промени в икономията на гориво при хибрида спрямо стандартното транспортно средство ", показва Томас.

Като цяло изследването удостоверява по-ранните изказвания, че хибридните транспортни средства са по-чувствителни към стила на шофиране, в сравнение с стандартните бензинови транспортни средства, макар че хибридите съвсем постоянно реализират доста по-добра спестовност на гориво.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР