У нас предстои изграждането на нови зарядни станции за леки

...
У нас предстои изграждането на нови зарядни станции за леки
Коментари Харесай

В България започва строеж на нови зарядни станции за над 40 милиона лева

У нас следва построяването на нови зарядни станции за леки и товарни коли по така наречен ТЕН-Т мрежа (Трансевропейска транспортна мрежа). Това разгласи в Бургас служебният министър на превоза и известията Георги Гвоздейков, по време на съвещание на Комитета за наблюдаване на Програма " Транспортна съгласуваност ", оповестяват от пресцентъра на Министерството на превоза и известията.

Предвидената инвестиция за зарядните станции е в размер на 42, 4 милиона лв.. Обектите ще бъдат сложени на съществени пътни артерии и по автомагистралите в страната. Общият бюджет за зарядната инфраструктура е 92 милиона лв.. От тях 49,6 милиона лв. са планувани да подкрепят зарядната инфраструктура в пристанищата за публичен превоз.
 Eldrive ще построява зарядни станции за електрически автомобили в Европа след заем от €40 милиона
Българска компания ще построява зарядни станции у нас и в още две страни след заем от €40 милиона

Европейска инвестиционна банка отпуска заема на българския холдинг за вложения в България, Литва и Румъния

Все още не  ясно в какви периоди ще бъде построена новата зарядна инфраструктура по българските автомагистрали. Предвижда се обаче станциите да допринесат за увеличение на автопарка от електрически автомобили в у нас.

" В България към момента главното терзание на водачите е обвързвано със зареждането и зарядната мрежа ", разяснява Гвоздейков.
 Снимка 646940
Източник:

Брюксел задължи страните от Европейски Съюз да изградят станции на 60 км една от друга по главните си пътни артерии. Това изискване към момента не се съблюдава от доста страни.

Българска компания ще построява зарядни станции у нас и в още две страни след заем от €40 милиона

Както money.bg писа при започване на годината, българската компания Eldrive разгласи, че ще построява зарядни станции за електрически коли в Европа след заем от €40 милиона. ЕИБ отпуска заема на българския холдинг за вложения в България, Литва и Румъния.

Отпуснатите средства ще бъдат изхарчени за инсталиране на 8 472 зарядни станции за електрически коли в трите страни. Новите зарядни станции ще бъдат построени през идващите три години, в поддръжка на чистата подвижност и на задачите на Зеления пакт на Европейски Съюз за резистентен превоз и декарбонизация.

Споразумението е подкрепено от програмата InvestEU, чиято цел е привличането на повече от €372 милиарда спомагателни вложения през интервала 2021-2027 година.  Програмата притегля вложения за целите в политиката на Европейски Съюз като зеления преход, конкурентоспособността, нововъведенията и устойчивата инфраструктура.

Благодарение на помощта от InvestEU и финансирането от Европейска инвестиционна банка, Елдрайв Холдинг има намерение да вложи близо €146 милиона за инсталирането на 4 376 нови зарядни станции за електрически автомобили в Румъния, 2 575 в Литва и 1 530 в България.

" Елдрайв Холдинг " е компания под контрола на български вложители. До момента тя към този момент експлоатира над 1 200 зарядни станции за електрически автомобили в трите страни.
 Държавите в Европейски Съюз с най-вече и с минимум зарядни станции за коли
Държавите в Европейски Съюз с най-вече и с минимум зарядни станции за коли

Според ACEA, в България има 1091 точки за зареждане на електрически автомобили
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР