Всички видове ядки са полезни и предлагат много по-здравословна алтернатива

...
Всички видове ядки са полезни и предлагат много по-здравословна алтернатива
Коментари Харесай

Кои са по-полезни – печените или суровите ядки?


Всички типове ядки са потребни и оферират доста по-здравословна опция на бързите закуски в случаите, когато желаеме бързо да заситим глада.

Ядките са богати на витамин Е, белтъчини, есенциални мастни киселини и фибри и обезпечават богато многообразие от микроелементи и антиоксиданти.

Една от най-големите алтернативи във връзка с ядките е обвързвана с потребността да избираме дали да ги консумираме сурови или печени . Основно терзание на доста хора е до каква степен термичната обработка повлиява потребния състав на ядките и дали приятният им усет след печене не идва за сметка на отнемане от част от значимите им за здравето съставки.

Печенето трансформира освен усета, само че и структурата на ядките. Успоредно със загубата на вода обаче настъпват пренебрежимо дребни промени в хранителния им състав. Установено е, че печените и суровите ядки имат почти еднообразно наличие на питателните субстанции , които ги вършат толкоз потребни – мастните киселини, белтъчините и фибрите.

Анализите демонстрират, че една междинна шепа (около 30 г) сурови бадеми съдържа към 160 калории и 14 г есенциални мастни киселини. Същото количество печени бадеми съдържа към 170 калории и 15 г мастни киселини. Счита се, че разликите идват само от обстоятелството, че печените ядки губят огромна част от водата си и разликата в тежестта им се отразява леко и на химичния състав.

Най-силно от термичната обработка на ядките страда витамин Е в състава им. Той е термолабилен и при дълготрайно печене огромна част от него може да се деактивира. Друг от водещите дефекти на печенето на ядките е, че улеснява контакта на ненаситените мастни киселини с О2 и ги прави по-податливи на оксидация . Така се покачва рискът от формиране на свободни радикали след потреблението им. Затова печените ядки имат по-кратък период на валидност от суровите и е целесъобразно да се употребяват оптимално бързо след термичната обработка.

Свързани публикации.. Защо суровите бадеми се употребяват накиснати? 0 Кои храни са най-богати на магнезий? 0 Ядки и сушени плодове, които да ядем всекидневно 0

За понижаване вероятността от деактивиране на витамин Е или оксидиране на мастните киселини се предлага печенето на ядките да е при по-ниски температури .

В множеството случаи ядките се пекат в изсъхнало положение, само че нерядко се употребява и лой. Противно на упованията печените в качествена лой ядки са със напълно леко повишено наличие на мазнини и калории.

Причината е в това, че те са естествено богати на мазнини и при термична обработка загубата на вода не води до сериозна всмукване на спомагателни мазнини.

Обобщените данни демонстрират, че не може да се направи генерално умозаключение дали печените или суровите ядки са по-полезн и. Фактор, определящ избора ни тук, би могъл да бъде само разликата във усета. И дребната детайлност, че складирани на нечисто място, суровите ядки може да показват комфортна среда за развиване на разнообразни гъбички и бактерии, в това число от жанр Salmonella, Escherichia coli и др.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР