Всички страни съжаляват за създаденото напрежение между Пирогов и здравното

...
Всички страни съжаляват за създаденото напрежение между Пирогов и здравното
Коментари Харесай

Всички съжаляват след срещата между медици от Пирогов, министър Кацаров и БЛС |

Всички страни съжаляват за основаното напрежение сред " Пирогов " и здравното министерство, способените органи ще открият дали в действителност има източване на НЗОК с подправени хоспитализации и не се вменява виновност на лекарите от незабавната болница.

Това стана ясно след срещата сред представители на протестиращите медици от УМБАЛСМ " Пирогов " и министър Стойчо Кацаров, инициирана от ръководителя на Българския лекарски съюз (БЛС) доктор Иван Маджаров.

" Първо, благодарим на министър Кацаров и на сътрудниците от  " Пирогов ", че ще отзоваха на тази среща, извънредно време беше да я създадем. На всички им е ясно, че 99% от нещата, които се изговориха в общественото пространство, на практика не дават отговор на истината и по-скоро опетняват името и на едната, и на другата страна ", сподели посредникът на срещата доктор Маджаров. Той заяви, че е била подписана взаимна декларация от 4 точки:

1. И двете страни изричат страдание за разменените нелицеприятни реплики, които доведоха до това напрежение.

2. Установените от НЗОК административни нарушавания ще бъдат прегледани от способените органи. Не бива да се вменява виновност на лекарите от " Пирогов ", до момента в който способените органи не се произнесат.

3. Имаме доверие на всички лекари от  " Пирогов ".

Доктор Маджаров посочи, че всички участвали на срещата са се обединили към тезата, че здравната система се нуждае от промяна и това е четвъртата точка в декларацията.

Председателят на БЛС заяви и детайлности за разговора в здравното министерство:

" Обсъждахме по какъв начин се стигна дотук, съгласихме се, че някои неща не трябва да се премълчават. Тънка е струната, по която вървим, имаше доста нерви и обстановки, в които останаха засегнати добре работещи експерти. Те са лекували, лекуват и ще продължат да лекуват пациенти ", заключи доктор Маджаров.

Коментар по извършената среща направиха и представители на " Пирогов ". Д-р Камен Данов сподели, че са задоволени от  това, че са отпаднали подозренията, които бяха стартирани " за някакви нарочни злоупотреби ". Той добави, че е било реализирано единодушие, че не е трябвало " да има подобен звук, да се слиза до такова равнище и да има такива обвинявания ". Д-р Данов уточни, че въпросната взаимна декларация ще бъде показана на сътрудниците им от " Пирогов " и едвам тогава ще бъде взето решение дали да се прекратят протестните дейности.

Проф. Мария Миланова , шеф на отделението по кардиология в спешната болница, съобщи, че се усеща задоволена:

" Седнахме на масата, имаше рационален разговор, който би трябвало да продължи. " Пирогов " сега е незаобиколим фактор в здравното обслужване на популацията и тези недоразумения не трябва да бъдат спънка в работата ни. "

Според зам.-здравния министър Александър Златанов срещата е закъсняла, само че е бил извършен прям разговор сред Министерство на здравеопазването, пироговци и БЛС:

" Срещата можеше и по-рано да бъде направена, с цел да може да се успокоят медиците от " Пирогов ", тъй като усетихме засегнатост от отношението към тях. Идеята на срещата беше да няма подозрение по тази причина, че лекарите би трябвало да правят своята работа и да не ги оценяваме ние, а пациентите. За нас това е задоволително. "

По думите на доктор Златанов по време на диалога са били сложени рационални оферти, които ще бъдат разисквани, а някои от тях, евентуално, ще вземат участие в бъдеща промяна на системата.

Според него е явно, че при пандемия и съществуването на 1-2 пътеки за лекуване на коронавирус и постковид, има  " луфтове и може да се намерения да се отворят още такива, за лекуване на следствията от коронавируса ".

По мотив инспекцията на НЗОК той акцентира:

" Смятаме, че инспекцията не е нещо неприятно и потвърждава дали се работи по разпоредбите сега. Няма да се прави инспекция на инспекцията, както допускате. Има си ред, по който НЗОК прави инспекция, ако лечебното заведение е недоволно от резултатите - реагира, а други институции откриват дали е съответна. "  

Златанов посочи, че у волнението на проф. Асен Балтов от поста шеф на болница " Пирогов " не е било обсъждано.

" Всеки министър има право да подбира екипа, с който работи ", заключи той.

По-рано през днешния ден медиците от " Пирогов " оповестиха, че на следващия ден ще стачкуват пред президентството. Исканията им са за оставка на служебния здравен министър доктор Стойчо Кацаров и на шефа на НЗОК проф. Петко Салчев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР