Всички се надяваме, че войната в Украйна скоро ще завърши.

...
Всички се надяваме, че войната в Украйна скоро ще завърши.
Коментари Харесай

Елена Йончева към външния министър на Турция: Ще затворите ли проливите при конфликт в Черно море

Всички се надяваме, че войната в Украйна скоро ще приключи. Но съществува заплаха дейната част от спора да се популяризира в региона на Черно море и да въвлече Румъния, България и Турция. Дали това е вероятен сюжет. Какво демонстрират анализите на ръководещите в Турция на фона на апелите на някои политици за преразглеждане на Конвенцията от Монтрьо. Това бяха част от тематиките, които Елена Йончева от групата на социалистите и демократите в Европейския парламент сложи за разискване по време на срещата с министъра на външните работи на Турция Хакан Фидан в Анкара.

Разговорът беше при закрити врата, само че евродепутатът означи, че отговорът е бил извънредно задоволителен.

Конвенцията от Монтрьо от 1936 година дава пълномощия на Турция да контролира прекосяването на военноморски кораби, които не са на черноморски страни през Босфорския проток и Дарданелите. В случай на боен спор Анкара има право да затвори морските пътища. В спокойно време, според Конвенцията, има ограничавания за типа и продължителността на престоя на военни кораби в Черно море.

През март т.г. в Конгреса на Съединени американски щати бяха импортирани два законопроекта, които се отнасят до сигурността в Черно море. Основната им цел е да подтикне администрацията на президента Джо Байдън да създаде всеобхватна тактика на Съединени американски щати за района. Да се откри непрекъснато военно наличие на източния фланг на НАТО и регулярно военноморско наличие в Черно море на ротационен принцип, както и да даде отбранителна поддръжка на районните сътрудници, съгласно ползите и полезностите на Съединени американски щати. Препоръчва се в бъдещата тактика да се включи проект за поощряване на по-голяма независимост на корабоплаването, с цел да се разреши по-голяма сигурност и стопански достъп до Черно море.

С министър Фидан организирахме доста забавен диалог по въпроси свързани с разширението на Европейски Съюз, визовата политика, отбраната на правата на индивида, външната политика на Турция. Анкара се придържа към проукраинска политика без да я трансформира в антируска. Турция беше посредник за решение на спора, като първите диалози се организираха в Истанбул още през март 2022 година Тя оказа помощ за сключването на така наречен „ зърнена договорка “. В същото време Турция е значим геополитически фактор, контролирайки Турския пролив, сподели Елена Йончева. Тя беше в Анкара за 80-тото съвещание на Съвместния парламентарен комитет ЕС-Турция.

Комитетът се събира за първи път в Анкара в последните пет години. Заседанието трябваше да се организира напролет на т.г., само че поради мощното земетресение в Турция беше отсрочено.

Комитетът акцентира смисъла на укрепването на разговора сред Турция, която е страна претендент, и Европейски Съюз във всички области, и изрази благодарност за подновяването на постоянните срещи.Членовете потвърдиха нуждата от намиране на общи решения на провокациите със специфичен акцент върху върховенството на закона и демокрацията, стопанската система, сигурността и защитата, както и енергийната и продоволствената сигурност, изключително в подтекста на войната в Украйна.

Те приканиха за започване на развой, който да докара до обективен и дълготраен мир сред Палестина и Израел, учреден на решение за две страни, както и за неотложно преустановяване на военните дейности и избягването на цивилни жертви от двете страни.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР