Всички работещи в системата на градския транспорт ще получат 10%

...
Всички работещи в системата на градския транспорт ще получат 10%
Коментари Харесай

Столичната община увеличи заплатите на работещите в градския транспорт с 10%

Всички работещи в системата на градския превоз ще получат 10% нарастване на заплатите от 1 април, оповестиха от Столичната община.

Това беше контрактувано след договаряния сред кмета на София Йорданка Фандъкова и президентите на КНСБ Пламен Димитров и на КТ „ Подкрепа “ Димитър Манолов.

На срещата участваха общинските съветници Карлос Контрера и Зафир Зарков, зам.-кметът Дончо Барбалов, зам.-кметът Кристиан Кръстев и представители на транспортните федерации на двата синдиката.

Ежегодното нарастване на заплатите е заложено в тригодишното съглашение сред Столичната община и синдикатите. „ Най-важната ни задача е да осигурим превоза на софиянци, а това значи да има средства както за горива и сила, по този начин също и за заплатите на работещите. София не може да си разреши да спре градския превоз “, уточни кметицата.

„ Водихме тежки диалози със синдикатите. Знаете, че финансовото положение на градския превоз е извънредно тежко. Цените на горивата се повишават непрестанно. Четири пъти по-високи са цените на електрическата енергия за електротранспорта и метрото спрямо предходната година. Компенсацията, която страната отпуска за електрическа енергия, покрива единствено 30% от нарастването “, изясни Фандъкова.

Тя напомни, че и предходната, и тази година Столичната община обезпечава над 170 млн. лева годишно за градския превоз от личните си доходи. По гледище на общинските съветници Катя Йорданова и Карлос Контрера плануваните в началото 150 млн. лева за градски превоз в бюджет 2022 на София бяха увеличени на 170 млн. лева

„ От 2019 година Столична община извършва контрактуваното 3-годишно нарастване на заплатите в транспортните сдружения без значение от пандемията, икономическите и обществени рецесии. Пред нас стои въпросът по какъв начин да подсигуряваме 10%-о нарастване от месец април тази година и по какъв начин да се подсигуряват парите за градския превоз като цяло през година.

Въпросът не е решен и не е решен заради отхвърли на финансовия министър да дофинансира градския превоз, както вършат всички страни от Европейски Съюз, изключително в изискванията на рецесия “, съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той напомни, че в Европейския съюз работи правилник № 1370, съгласно който ангажимент за публичния превоз имат както страната, по този начин и локалните управляващи. „ В България този ангажимент не е съразмерно споделен “, сподели Пламен Димитров и даде образец с Виена, където уговорката страна – община е 50% на 50%.

Той съобщи, че нарастването на заплатите се чака от водачите и поради инфлацията, която изяжда тези средства. „ Трябва да намерим решение. Другата седмица имаме среща с премиера Кирил Петков и финансовия министър. Ако няма решение ще би трябвало да се върнем и да кажем на хората, че заплатите не са обезпечени “, уточни още Пламен Димитров.

„Всички институции би трябвало да изпълнят своите задължения“, акцентира президентът на КТ „ Подкрепа “ Димитър Манолов. По думите му, в случай че нещата останат в сегашната обстановка, „ прекомерно е допустимо още през август-септември обстановката да се промени към доста неприятно.

Разговорите, които ще водим идната седмица с държавното управление, ще бъдат извънредно съществени. Досега не бяха получени средства в нужния размер за градския превоз “, акцентира Манолов.

Той съобщи, че синдикатите упорстват за използване на Европейския правилник и гарантиране на резистентност за идващите години.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР