Всички проблеми идват от стреса. Вероятно сте чували този израз

...
Всички проблеми идват от стреса. Вероятно сте чували този израз
Коментари Харесай

Стресът убива кожата - ето какво можете да направите, за да я спасите!

Всички проблеми идват от напрежението. Вероятно сте чували този израз повече от един път. Но какъв брой насериозно го одобряваме в действителност? Ново проучване, извършено от учени от Йейлския университет откри, че хроничният стрес е обвързван освен с утежняването на положението кожата ни, само че и сн нейното стареене!

Можем да кажем, че стресът „ нападна “ кожата ни на няколко фронта, с помощта на две съществени субстанции: адреналин и кортизол.

Адреналинът постоянно предизвиква вазоспазъм, което води до нарушаване на микроциркулацията в кожата: по този начин тя стартира да наподобява изтощена и потъмняла. Нарушава се и циркулацията на хранителни субстанции към косата и ноктите, заради което те стават чупливи.



Също по този начин, не забравяйте, че повишението на равнищата на адреналин ускорява миризмата на пот! Друг от отрицателните резултати на този хормон е смяната на pH на кожата, което понижава защитните й функционалности. В този случай поражда удобна флора за развиването на гъбички и бактерии, която може да се прояви под формата на разнообразни обриви.



Друга субстанция с „ бърз отговор “, кортизолът, провокира активиране на себума, което води до задръстване на порите, което пък постоянно провокира появяването на акне.

Под въздействието на кортизола се задействат и специфични металопротеиназни ензими, които са способни да унищожават протеинови кафези, в това число колагена и еластина. А те, както знаем, са виновни за гладкостта и младостта на кожата.

Какво може да се направи, с цел да се понижи въздействието на напрежението върху кожата?

Ако човек е подложен на стрес, тогава за него е подобаваща позитивна стимулация, т.е. нискотравматични процедури, които ще оказват помощ на кожата да се оправи с възпалението. Тази група процедури включва леки химически пилинги, фотоподмладяване, разнообразни типове разтривки, биоревитализация, мезотерапия с витаминни коктейли, ботулинотерапия и други



Как да понижим напрежението?

За да остане кожата млада и здрава, би трябвало да спазвате елементарни, само че значими правила: да спите най-малко 7 часа дневно, да се разхождате на чист въздух, да не злоупотребявате с алкохол и пушене, да употребявате разнообразни техники за релаксация (дихателни извършения, йога, ароматерапия, медитация и др.).

Ако смятате, че не успявате да се справите със напрежението сами, тогава е целесъобразно да се свържете с психолог, психотерапевт или хипнотерапевт. Не пестете време и пари за себе си и резултатът няма да закъснее. Кожата, косата и ноктите ви ще станат здрави и свежи!
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР