Всички присъствали в залата народни представители приемат безумните промени ©

...
Всички присъствали в залата народни представители приемат безумните промени ©
Коментари Харесай

Как безсмислена реформа на ГЕРБ, ДПС и БСП затрудни търговската регистрация

Всички участвали в залата народни представители одобряват безумните промени

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Ако желаете да имате компанията си, платете в биткойн

Нова скица за кражба от сдружения - през арбитраж и частен правосъден реализатор
14 юли 2017
Да откраднеш компания: 4 дни и 20 лева повече

Промените в комерсиалния закон против кражба на компании се оказаха прахуляк в очите
13 яну 2017
Парламентът отхвърли ветото на президента върху Изборния кодекс

Новите изборни правила бяха подкрепени от Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, " Атака " и трима самостоятелни депутати
4 мар 2014
Кой каква роля играе в неуместния театър със Сидеров

И за какво поисканото събаряне на имунитета на водача на " Атака " е подобен политически проблем
8 яну 2014 На 22 ноември 2017 година в пленарната зала на Народното събрание царува другарска атмосфера. И ръководещи, и съпротива са изпаднали в еуфория. На първо четене са признати промени в Кодекса на труда и в Търговския закон, инспирирани от омбудсмана Мая Манолова, които щели да подсигуряват, че всеки служащ ще си получава заплатата.

Законопроектът е признат с гласовете на всички присъстващи в залата. От място Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия се провиква: " Браво! Браво! Браво на ГЕРБ и на Цветанов! ". Същата бе и еуфорията при второто четене.

Според част от измененията, които влязоха в действие още в деня на обнародването им (22 декември), прехвърлянето на дружествения дял от едно дружество на трети лица се прави, " в случай че няма неизплатени изискуеми трудови хонорари, компенсации и наложителни осигурителни вноски на служащите и чиновниците, в това число и на служащите и чиновниците, трудовите правни отношения с които са прекъснати до три години преди прехвърлянето на дружествения дял. "

Агенцията по вписванията (АВ) към този момент е почнала да отхвърля вписването на прекачване на дялове, в случай че дружно със заявката за прекачване няма показан и формален документ, че предприятието няма неплатени заплати и осигуровки. Информацията за неплатени заплати би трябвало да има в Главна ревизия по труда, а за осигуровки - в Националната организация по приходите, т.е. формалният документ би трябвало да пристигна от тези две институции, освен това да бъде показан от заявителя.

Според досегашната процедура на длъжностните лица към Агенцията по вписванията новият текст задължава, при прекачване на дружествен дял, заявителят да показа " публични документи, издадени от надлежно способен държавен орган ", че няма отговорности, т.е. информацията не се събира по длъжностен път, а от заявителя. Агенцията по вписванията също така приема, че няма по какъв начин заявителят да удостовери тези условия, че не дължи заплати и осигуровки като показа декларация (дори и заверена пред нотариус), в която да заявява, че няма отговорности.

На интернет страниците на Главна ревизия по труда (ГИТ) и на Националната организация по приходите няма информация за процедурата за изваждане на сходно уверение. По информация на " Капитал " за Национална агенция за приходите няма проблем бързо да обезпечи длъжностен достъп на Агенцията по вписванията за това дали дадена компания дължи осигуровки.

Проблемът е при Главна ревизия по труда. Единственият метод тази институция да събере данни дали обещано сдружение не е платило заплатите на чиновниците си е да извърши нарочна инспекция. Това значи, че преди всяко прекачване на дялове на компания на трето лице, сдружението ще би трябвало да минава проверка пред ГИТ. Нещо, за което инспекцията по труда сигурно няма потенциал.

В четвъртък Агенцията по вписванията (която няма никаква виновност за безумното законодателно решение) популяризира известие, с което обърна внимание на това ново законово условие, като призна, че то е въведено при недостатъчност в закона. По информация на " Капитал " по самодейност на организацията в сряда е била извършена среща с представители на Национална агенция за приходите и ГИТ.

Така се оказва, че тези промени, от една страна са тъкмо в противоположната посока на декларираната от ръководещите акция по разтоварване на административната тежест, а от друга - те са безусловно безсмислени и по никакъв метод няма да спрат опцията компания, която дължи заплати или осигурителни вноски на чиновниците си, да бъде трансферирана на някой бушон.

Достатъчно е да вземем за пример да се одобри нов съучастник посредством повдигане на капитала на сдружението (например даже единствено с един лев), след което на него могат безпроблемно да му бъдат трансферирани дяловете, защото за прекачване на дялове сред съдружници не се изискват въпросните удостоверения.

Недомислените промени са препоръчани сред първо и второ четене и признати с подобен възторг, че в обществената комисия на Народното събрание настъпва люта борба кой да бъде писан за техен вносител. " Не, напишете ги да са всички. Нека са на всички предложенията ", подсказва Мая Манолова, а Светлана Ангелова от ГЕРБ предлага решение: " Аз Ви предлагам от трите парламентарни групи – да има по един представител от всяка парламентарна група. И от Движение за права и свободи да има, който е склонен. "

Популизъм без граници
Също толкоз безсмислена беше и друга смяна на Търговския закон, призната преди една година и показана като сериозна отбрана против кражбата на компании. Тя също се оказа, че само затруднява регистрацията и не стопира кражбата на сдружения.

Последните промени на Търговския закон, както и законодателната вакханалия, която предходната есен връхлетя гражданския развой още веднъж под булото на популизма, са следващото доказателство, че вместо дълбоки промени на институции и механизми, ръководещите (в случая и опозицията) имат воля само да се движат от популизма. Така обаче освен не се вземат решение проблемите, само че и се основават нови.

А в последна сметка злоупотребите се пресичат не с нескопосани законодателни обети, а посредством ефикасни институции. Прокуратурата и полицията са тези, които борят финансовите и данъчни измами, а контролните органи са тези, които би трябвало да наблюдават за коректността на работодателите. Нито един закон не им пречи да го вършат дейно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР