Всички новорегистрирани превозни средства в ЕС трябва да бъдат оборудвани

...
Всички новорегистрирани превозни средства в ЕС трябва да бъдат оборудвани
Коментари Харесай

Всички нови автомобили в Европа ще имат черни кутии 


Всички новорегистрирани транспортни средства в Европейски Съюз би трябвало да бъдат оборудвани с регистратор на данни за събитията (EDR) от юли 2024 година (снимка: CC0 Public Domain)

По-късно тази година “черните кутии ” ще станат наложителна част от оборудването на всички нови коли, продавани в Европейския съюз. Регулаторното условие ще влезе в действие през юли 2024 година

Записващите устройства, наречени „ черни кутии ”, се появяват за първи път в самолетите през 60-те години на предишния век. Тези устройства в действителност са блестящо оранжеви, с цел да бъдат по-лесни за намиране.

От юли 2024 година всички новорегистрирани транспортни средства в Европейския съюз би трябвало да бъдат оборудвани с регистратор на данни за събитията (Event Data Recorder, EDR) като общоприета функционалност. Това условие се ползва за леки коли от клас M1, които могат да побират до осем пътнически места в допълнение към седалката на лидера.

Освен това, търговски транспортни средства, класифицирани като клас N1, в това число пикапи и микробуси с тегло не повече от 3500 кг, също ще бъдат оборудвани с автомобилния еквивалент на черна кутия.

Тези устройства би трябвало да оказват помощ на управляващите да схванат какво тъкмо се е случило при случай. Регистраторът записва избрани параметри за къс интервал от време – пет секунди преди удара и 0,3 секунди след удара.

Според документите, предоставена от Европейската комисия, EDR записва и съхранява следните данни: скорост, прекъсване, позиция и надолнище на автомобила на пътя, както и реакцията на вградените системи за сигурност. Освен това EDR проучва дали системата за незабавни повиквания работи – eCall стана наложителна в Европейски Съюз през април 2018 година
още по темата
EDR би трябвало да съхранява информация „ с високо равнище на акуратност и да подсигурява целостта на данните ”. Устройството съхранява информация за марката и модела на автомобила, както и за инсталирано5о съоръжение.

Регистраторът е интегриран в блока за ръководство на въздушните възглавници и не може да бъде изключен, само че се задейства автоматизирано при задействане на въздушните възглавници и обтегачите на защитните колани. В допълнение, системата стартира да записва при покачване на дейния челен похлупак на автомобила или когато скоростта се промени странично или надлъжно с повече от 8 км/ч в границите на 0,15 секунди.

Данните се дават единствено на способените органи като помощ в процеса на възобновяване на повредата. Информацията може да бъде получена посредством OBD интерфейса, само че в случай че портът е погубен при случай, данните би трябвало да бъдат налични непосредствено от черната кутия.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР