Всички места за настаняване в Калофер са заети в дните

...
Всички места за настаняване в Калофер са заети в дните
Коментари Харесай

Всички места за настаняване в Калофер са заети в дните около Богоявление

Всички места за настаняване в Калофер са заети в дните към Богоявление, заяви кметът на града Румен Стоянов. На 6 януари калоферци извършват традицията " Мъжко хоро " в ледените води на река Тунджа, а ритуалът събира фенове от всички краища на страната и чужбина. Легловата база в Калофер и в местностите " Паниците " и " Бяла река " е към 900 кревати, съобщи Българска телеграфна агенция.

Местата са заети за тази и за идната година, което демонстрира огромния интерес към празника в Калофер, разяснява Стоянов. По думите му и в Карлово, и околията към този момент не може да се откри място за дните към Йордановден. За нас е значимо да има пътникопоток в града, тъй като по този начин се оказва помощ за поминъка на хората, означи кметът и добави, че в тези дни всички заведения, хотели и къщи за посетители са цялостни, а магазините се изпразват.

Още от 5:00 вечерта участниците в " Мъжкото хоро " се събират. Въобще не лягаме да спим, цяла вечер подгряваме с винце, мезета, песни, описа кметът. Сутринта към 6:00 часа мъжете обличат национални носии, отиват в църквата " Свети Архангел " и с отец Димитрий потеглят към Черковски мост на река Тунджа. Там отецът прави ритуала с хвърлянето на кръста, който се предава на най-младия участник в хорото.

Хората, които желаят да се потопят във водите, знаят, че би трябвало да са след нас, означи Стоянов. Той изясни, че всички посетители могат да се включат, откакто локалните заловен кръста и изиграят хорото. Начело на танца е гайдарския състав при Народно читалище „ Христо Ботев “. Официалната ария, която се пее по време на обреда, е „ Залюбила е Василка “. Българският трикольор и Самарското знаме са неизменима част от обичая.

На 6 януари в Калофер тържествено ще бъде маркирана 175-ата годишнина от рождението на поета бунтовник Христо Ботев. В 11:30 часа ще бъдат положени цветя пред паметника на Иванка Ботева - майка на революционера. След това ще бъде извършен митинг-поклонение пред Мемориалния комплекс " Христо Ботев ", където пред паметника на героя ще бъде положен " Гирлянд на славата ".

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР