Всички математици от българския отбор спечелиха медали на олимпиадата в

...
Всички математици от българския отбор спечелиха медали на олимпиадата в
Коментари Харесай

6 медала за българските математици от олимпиада в Япония


Всички математици от българския тим завоюваха медали на олимпиадата в Япония
(снимка: Сдружението на олимпийските тимове по естествени науки)

Български възпитаници завоюваха 6 медала от 64-тата Международна олимпиада по математика, която се организира в Япония с присъединяване на 672 състезатели от 112 страни. Родните гении справедливо се окичиха с 1 златен, 1 сребърен и 4 бронзови оценки, оповестиха от Сдружението на олимпийските тимове по естествени науки.

Златният орден завоюва Марин Христов (11 клас, СМГ). Среброто е за Иван Тагарев (12 клас, СМГ), а бронзовите оценки завоюваха Ангел Христов (10 клас, ППМГ Бургас), Божидар Димитров (12 клас, ПМГ Силистра), Веселин Маркович (10 клас, МГ Варна) и Илияс Номан (12 клас, СМГ). 
още по темата
Ръководители на националния тим са проф. Станислав Харизанов (ИИКТ/ИМИ-БАН) и гл. ас. Стоян Боев (АУ), наблюдаващ е доцент Стефан Герджиков (ФМИ-СУ/ИИКТ-БАН).

Международната олимпиада по математика е първата олимпиада по естествени науки. Създадена е през 1959 година в Румъния.

България, Унгария и Румъния са единствените страни, които са взели участие във всички издания на олимпиадата от основаването ѝ до през днешния ден.

Към 2023 година на Международната олимпиада по математика българският тим е завоювал общо 303 медала: 57 златни, 127 сребърни, 119 бронзови медала, както и 17 почетни грамоти.

Носителят на златен орден Марин Христов е възпитаник в 11 клас в СМГ и за повторно е част от националния тим. В досегашните си участия на международни надпревари по математика той има десетки триумфи.

Иван Тагарев , спечелил сребърен орден, е възпитаник в 12 клас в СМГ и за втора поредна година се класира в националния тим. Най-силните класирания на международни надпревари на Иван до момента са два златни и един сребърен орден.

Бронзовият медалист Илияс Номан е възпитаник в 12 клас в СМГ и за повторно е част от тима за Международната олимпиада. Другите му триумфи са сребро и бронз в досегашни интернационалните участия.

Веселин Маркович , също притежател на бронз, е възпитаник в 10 клас в МГ „ Д-р. Петър Берон “, Варна и за първи път е част от националния тим. В 8 клас той печели сребърен орден от Младежката балканска олимпиада по математика.

Ангел Христов , третият бронзов медалист на българския тим, е възпитаник в 10 клас в ППМГ „ Акад. Никола Обрешков “, Бургас и за първи път показва България на Международната олимпиада. Досега е печелил сребро и два златни медала от други интернационалните надпревари по математика.

Божидар Димитров , също притежател на бронзово отличие,  е възпитаник в 12 клас в ПМГ „ Св. Климент Охридски “, Силистра и за повторно е част от националния тим. Той завоюва бронзов орден на миналогодишната олимпиада, има също две бронзови оценки и сребро от други интернационалните изяви.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР