Всички искаме въглищния комплекс, мините и електроцентралите да работят максимално

...
Всички искаме въглищния комплекс, мините и електроцентралите да работят максимално
Коментари Харесай

Росен Христов: Всички искаме въглищния комплекс, мините и електроцентралите да работят максимално дълго 

Всички желаеме въглищния комплекс, мините и електроцентралите да работят оптимално дълго. Toва сподели пред публицисти министърът на енергетиката след среща с управлението, синдикатите и шефовете на рудници в мините по отношение на плановете за зелена сила. От думите му стана ясно, че пътищата за реализиране на тази цел са разнообразни.

" Разгледахме няколко разновидността. Всички желаеме да има дълготрайна тактика и бизнес проект, само че това лишава месеци работа. Всички се обединихме към концепцията да има териториален устойствен проект, т.е. изцяло виждане за територията на мините в околните години и по какъв начин ще бъде трансформирана. Това също лишава запас и време, ще се прави, само че няма по какъв начин да стане от през днешния ден за на следващия ден “, изясни още той.

По време на срещата са били разисквани и уговорките, които България има към Брюксел и Европа за реализиране на екологични цели и освен тези, които са в Плана за възобновяване и резистентност, а като цяло като страна. " Стремежът е, че би трябвало да живеем по-добре, в по-чиста околна среда и по какъв начин това може да го реализираме, без да нарушаваме стандарта на живот и работните места в района. Това е постижимо ", добави още енергийният министър.

От думите на Христов стана ясно, че са показани " няколко плана за вложения и развиване в зелени технологии, които да решат няколко от проблемите на комплекса " Мини Марица Изток ", в това число различни приходи както за предприятието, по този начин и за служащите. Сред тях е и ускорената рекултивация на терени, които съставляват екологична заплаха и за които сега няма запаси да бъде осъществена ".

Министърът уточни още, че " рекултивацията може да се прави по най-различни способи, ние се опитваме да усвоим тези терени, тъй като това е актив. В момента има концепция за постояване на фотоволтаични централи към 4 гигавата през идващите 10 години на територията на мините на терени, които са излезли от употреба и са за рекултивация ". Според него рекултивация на подобен вид терен би коствала от 3-4000 до 7-8000 лв. на декар.

сподели, че на идейно равнище е план за създаване на виртуална фотоволтаична централа. " Това значи хора, които желаят да си дадат покривите за изграждане на тези фотоволтаици и за това да получават наем или част от облагите на това предприятие4, изясни още той.

Министърът прикани " да има самодейност и да се оферират градивни хрумвания. Трябва да се мисли за обществото като цяло ", сподели още Христов, представен от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР