Всички асансьори ще трябва да се оборудват с автоматични врати.

...
Всички асансьори ще трябва да се оборудват с автоматични врати.
Коментари Харесай

Всички асансьори с автоматични врати до 5 години

Всички асансьори ще би трябвало да се оборудват с автоматизирани порти. Срокът към момента не е избран, само че ще е най-малко 5 години.

Това условие ще бъде вписано в обновената разпоредба за безвредна употреба и механически контрол на асансьорите, която би трябвало да е подготвена скоро, сподели пред “24 часа ” ръководителят на Държавната организация по метрология и механически контрол (ДАМТН) Петър Горновски.

Промените по наредбата са свързани най-много с появяването на нови европейски стандарти за частите на асансьорите и условията за регистрацията им. Те не са със наложителен темперамент, само че на съвещателен съвет с асоциациите в сектора, вносителите и производителите на асансьори, както и представители на етажната благосъстоятелност било решено, че нови порти са нужни.

“В европейските условия има и оценка на риска, на което аз доста държа - надзорните компании да създадат такава на всички асансьори и да опишат какво би трябвало да се направи за всеки един по новите стандарти ”, съобщи Горновски. Именно след тези оценки ще стартира да тече 5-годишният период за промяната на вратите.

Допълнителните порти на кабините се поставят, с цел да се заобикаля рискът пътуващите да се допират до преносими по време на придвижването елементи.

Горновски упорства на организацията да се даде правото да глобява притежателите на асансьорите, които не са изпълнили условията. В момента тя може само да открива нарушавания.

ДАМТН има намерение и да се отдръпна като директен надзирател на асансьорите в обществените здания. Тази концепция идва от асоциациите с аргумента, че не би трябвало контролът над оборудванията да бъде друг. Агенцията пък няма задоволителен потенциал -

25 инспектори

би трябвало да

ревизират

близо 12 хиляди

административни

асансьора

и още 600 надзорни и над 2000 поддържащи компании, които дават отговор за частните уреди. С измененията целият надзор ще се трансферира върху частни компании, а организацията ще управлява само тях.

Именно поради неналичието на експерти организацията е отправила предложение към просветителното министерство в професионалните гимназии или техникуми

да се основат

паралелки за

асансьорни

техници

В програмата на началните класове било добре да се включат уроци за безвредна работа с подемните устройства, с цел да не се случват произшествия като този, при който 10-годишно дете почина, притиснато от колелото си в асансьор. Миналата година на дребните възпитаници и в детските градини били раздадени просветителни книжки.

Допълнителните порти в асансьорите ще попречат на пътуващите да се допират до външната стена на шахтата и по този начин ще се понижи рискът от произшествия.
Ще се изготвят и управления за етажните притежатели, с цел да е ясно какви поддръжки би трябвало да вършат и какви контракти да сключат. “Един от главните проблеми с асансьорите е настройката на етажните собствености - знаем, че доста мъчно се събират средства, а тези уреди се нуждаят от поддръжка и обновявания. Ползвателите сякаш считат, че това е държавна благосъстоятелност, а тя не е ”, счита Горновски. Всеки притежател би трябвало да има досие, в което са събрани всички документи за първичната регистрация на асансьора, с които да се пусне в употреба, всички ревизионни актове от инспекции, документи за поправки. Чрез досието би трябвало да излиза наяве какви са откритите и отстранените механически проблеми.

Агенцията ще следи за качеството на въглищата и брикетите.

Тази информация би трябвало да се съдържа и в онлайн регистъра на асансьорите, за който неотдавна стана ясно, че

към момента не е

пуснат макар

извършените

публични

поръчки

Те са две на обща стойност 866 хиляди лева с Данък добавена стойност. Решението за регистъра е взето още през 2015 година, като той е трябвало да се направи с европейски средства. Регистърът не е единствено за асансьорите, а за всички уреди с нараснала заплаха - котли, съдове под налягане, кранове, газопреносни уреди и така нататък При встъпването си в служба като началник на организацията през 2017 година Горновски заварва доста проблеми. Първо, договорът е подписан с доста дребен гаранционен период - единствено 3 месеца, и без уговорка за поддръжка.

Освен това регистърът не е трансфериран на сървърите на организацията, а тя дълго време не може да влезе в контакт с разработчиците. В последна сметка съумява, а софтуерът се трансферира. В началото на 2018 година организацията стартира да раздава потребителски имена и пароли на надзорните лица, които би трябвало да вкарат данните за всички уреди под техен надзор. През юли предходната година те стартират да вкарват данните, само че тогава се оказва, че те не са предпазени и надзорните лица могат да виждат информация за оборудванията на съперниците си. След като и този проблем се почиства от компанията разработчик, от декември регистърът още веднъж е отворен, само че за вкарване на данни единствено от инспекторите на организацията за административните асансьори. Те имат период до 31 януари - това ще е един самобитен тестови интервал, с цел да се отстранят всички проблеми. От началото на февруари данни са почнали да вкарват и останалите надзорни лица, като им се дава период два месеца - до април. След това регистърът към този момент ще проработи, като в обществената му част всеки ползвател ще може да вкара номера на асансьора и да ревизира вида оборудване, поддържащата компания, която дава отговор за него, моментното му положение и идната инспекция.

Миналата година

са спрени

186 асансьора

от инспекторите на организацията. Направени са 8182 механически прегледа, 265 неочаквани инспекции в административни здания и 315 - в жилищни.

Твърдите горива минават към техническия контрол

От началото на април организацията по механически контрол към този момент ще прави контрол освен на течните, само че и на твърдите горива, въглища и брикети за дома. Това е записано в Закона за чистотата на атмосферния въздух, оповестен на 3 януари. Не е ясно обаче по какъв начин тъкмо организацията ще успее да се оправи с контрола, защото за цялата страна са ѝ предоставени едвам 17 щатни бройки за инспектори. Тъй като те ревизират по двойки, това прави 8 екипа. Според информация на митниците в България има 600 търговци на въглища и брикети, а те евентуално имат повече от една площадка за продажба. Сегашното предложение в закона е въглищата и брикетите да бъдат пакетирани в чували по 25 кг и да имат документи и заявления за сходство за пепелно и сярно наличие. Засега при подозрение тези чували би трябвало да се карат за инспекции в лабораториите в ТЕЦ-овете в Маришкия басейн, в Бобов дол, Перник, където обаче организацията най-верояно ще би трябвало да заплаща за осъществените проби. На инспекторите обаче не се дават коли, което повдига въпроса по какъв начин пробите ще стигат до лабораториите. В закона обаче е записано, че до 2020 година ще се построи нова съвременна лаборатория особено за задачата, а средствата за нея ще са от Оперативна стратегия “Околна среда ”.

Вече е готова разпоредба и в Закона за туризма, с която на ДАМТН да се даде техническият контрол и на детайлите в басейните - като помпи и филтри. Основната отговорност при тях обаче остава на притежателите - те би трябвало да имат досие на басейните и да правят две инспекции годишно - пролет и есен, а организацията ще реагира при сигнали и тъжби. Очаква се нейната работа да започва през втората половина на годината, откакто се одобряват измененията в закона.

Над 2700 язовира предадени на страната

2721 са язовирите, предадени за поддръжка от 119 общини на новосъздаденото държавно дружество. Новите критерии за категоризацията на водоемите за величина и степен на заплаха също към този момент са подготвени. Те са направени в края на ноември, само че се чака да се одобряват от Министерския съвет. След това регионалните шефове ще разпределят язовирите в областите им. За рискови ще се смятат тези, които при климатична особеност биха основали проблем върху инфраструктурата, жилищни здания или да застрашат живот. Именно към тях ще се насочат вложенията и техническите благоприятни условия, с цел да се оправят.

Откакто контролът на язовирите мина към държавната организация преди 3 години, са открити към 2 хиляди водоема. Точният им брой в страната е 6819. Сред тях има и други по-малки водни обекти, като след категоризацията някои от тях ще отпаднат от листата с язовирите. В момента в организацията се работи върху нов указател, който ще се попълня от притежателите дружно с данни за всеки един язовир. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР