Всеки знае, че Германия е най-силната икономика на Европа и

...
Всеки знае, че Германия е най-силната икономика на Европа и
Коментари Харесай

Колко богата е Германия?

Всеки знае, че Германия е най-силната стопанска система на Европа и една от най-силните в света. В нереалното говорене за размера й обаче човек мъчно може да си показа действителните мащаби на благосъстоянието на страната. Нови данни на локалната статистика демонстрират с какво действително финансово благосъстояние разполага федералната република.

Накратко - огромно. Общата стойност на всички държавни финансови активи (кеш, депозити, акции, заеми и др.) възлиза на 963.8 милиарда евро към края на 2018 година. Това е с 3.1% повече по отношение на миналата година или с 28.6 милиарда евро. За съпоставяне българският държавен бюджет за същия интервал се равнява на към 20 милиарда евро.

Това е най-високата стойност на финансовото благосъстояние на Германия от 2010 година насам, откогато то се мери. Срещу това обаче стоят държавни задължения на почти двойно по-голяма стойност - над 1 919 милиарда евро.

Статистиката регистрира разлики в придвижването на благосъстоянието на страната като цяло и на обособените провинции в страната, които имат забележителна фискална самостоятелност. Така до момента в който благосъстоянието на страната понижава с 16.1 милиарда евро до 322.2 милиарда, това на провинциите пораства с 16.9 милиарда евро до 247.5 милиарда.

Причината за спада на първото е отписването на активи от портфейла на държавната финансова институция FMS Wertmanagement.

Най-бързо забогатяващите провинции са Бавария (+41%), Бремен (+12%), Саксония (+11.7%) и Мекленбург-Предна Померания (+11.4%). Тук би трябвало да се означи, че резултатът на баварците идва от ексклузивен разход в бюджета, без който растежът би бил едвам 4.9%. На другия полюс са Долна Саксония (-9.1%), Саксония-Анхалт (-4.4%) и Рейнланд-Пфалц (-3.1%). /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР