Всеки втори четвъртък от месец октомври се отбелязва Световният ден

...
Всеки втори четвъртък от месец октомври се отбелязва Световният ден
Коментари Харесай

Световен ден на зрението



Всеки втори четвъртък от месец октомври се отбелязва Световният ден на зрението.

Много са болесттите, които могат да причинят необратимо увреждане на зрението. На първо място в международен мащаб това е глаукомата и България не прави изключение.

Смята се, че глаукомата е болест предпочитано за възрастта над 60 години, само че съществуват доста изключения от това предписание. В последните десетилетия опциите за диагностика в ранните стадии на заболяването и за сполучливо консервативно лекуване се развиват с доста бързи темпове. Въпреки това всеки ден в практиката срещаме хора, изгубили зрение от глаукома.

По данни на американските здравни служби затрудненията в очите, свързани с диабета, са най-честата причина за слепота в трудоспособната възраст сред 20 и 70 години. Диабетната ретинопатия и обвързваните с нея кръвоизливи и отлепвания на ретината, както и вторичната глаукома водят до необратима загуба на зрението.

Профилактиката на тези затруднения изисква добра колаборация сред обособените звена на здравната система и забележителен финансов запас.

Темата разяснява в “Нашият ден “ офталмологът проф. Ива Петкова :

“Населението на страната, както и на целия свят, застарява. Промениха се и нашите условия към нашето зрение. Пациентът не всеки път може самичък да откри проблемите с очите. По-скоро профилактичните прегледи оказват помощ както на децата, по този начин и на възрастните.

Различна е патологията в другите възрастови групи . Най-честото, което се открива при децата, са проблемите, свързани с така наречен “мързеливо око “.

Това неведнъж не може да бъде открито от родителите, в случай че няма някакво ясно кривогледство, или пък в случай че детето не се оплаче и по тази причина са точно профилактичните прегледи, за които приказваме, и те фактически са доста значими. Там значима е и вродената патология, катаракта, глаукома – това са тежки болести.

И болесттите на ретината , които дават симптоматика в по-късна възраст, само че са с извънредно противен ход и понижават зрението окончателно.

Вече имаме първата генна терапия за някои от тези болести. Това е един тип от пигментните дегенерации на ретината и напълно скоро България ще се причисли към този клъстер, където пациентите биха могли към този момент да разчитат. Това са пациенти, при които се изолира избран ген .

При по-възрастните пациенти, това са болесттите, които сме привикнали да лекуваме – далекогледство, късогледство, те са тези, които най-вече понижават зрението. Те се поправят още в активна  възраст доста добре.

Чуйте проф. Ива Петкова в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР