Всеки от нас поне веднъж в живота си се е

...
Всеки от нас поне веднъж в живота си се е
Коментари Харесай

Как да повдигнете настроението си в 6 лесни стъпки

Всеки от нас най-малко един път в живота си се е чудил как да се развесели. Работата, домашните грижи и компликациите в междуличностните връзки постоянно предизвикат стрес. Подобни проблеми се отразяват както на физическата ни мощ, така и на ежедневната ни ефективност на работното място. 

За някои хора депресивните положения не престават седмици, за други месеци. Редица психолози считат, че нито една активност не може да подобри настроението. 

Има обаче потвърдени способи, които ще ви оказват помощ да отвлечете вниманието си от мъчителните мисли и да подобрите прочувственото си положение. 

Слушане на музика 

Колкото и парадоксално да звучи, слушането на тъжна музика в действителност не ви вкарва в потиснатост, а в противен случай. Позволява ви да се отървете от нея. Учени от Свободния университет в Берлин направиха изследване и откриха, че доста хора слушат тъжна музика в сложни моменти и точно тази музика им разрешава да се развеселят. Според учените това се случва по няколко аргументи. На първо място тъжната музика ви разрешава да изпитате катарзис - морално пречистване вследствие на страдалчество. Освен това тъжната музика подтиква възприятието на носталгия и хората постоянно стартират да се отдават на приятни мемоари.

Предимството на този способ е, че не е належащо да вършиме съвсем нищо. Просто седнете на комфортно място и си пуснете любимата тъжна ария.

Водете си дневник

Друг метод, който не изисква никакви физически старания или материални вложения от ваша страна е воденето на дневник. Според изследване на Тинг Джан от Харвардския университет, воденето на бележки усъвършенства настроението. Заедно с други експерти Джан открива по време на работата си, че даже най-обикновените и на пръв взор незначителни събития, записани в дневник, в последна сметка стартират да се възприемат като нещо прелестно и значимо.

С други думи, в случай че запишете вечеря с другар в дневника си и препрочетете записа няколко месеца по-късно, ще изпитате повече позитивни страсти, в сравнение с в самия миг на събитието.

Занимавайте се със спорт

Изберете спорта, който ще ви направи щастливи. Може да бъде всичко: пилатес, бокс, танци, тенис, тичане, аеробика или плуване. Всяко физическо упражнение има удобен резултат освен върху положението на нашето тяло, само че и върху положението на нашия разум. Учените са стигали до извода, че спортът понижава напрежението, безпокойството, експанзията и несъразмерната нервност. Освен това спортът предизвика производството на ендорфини - хормони на щастието. Дори в случай че в началото започнете да упражнявате без възторг, в процеса сигурно ще усетите по какъв начин настроението ви се усъвършенства.

Отидете на културно мероприятие 

Посетете място, на което от дълго време сте желали да отидете, само че все не намирате време за това. Нека да е спектакъл, музей или художествена изложба. Учени от Норвегия са събрали данни за свободното време и настроението на 50 хиляди души и са открили, че хората, които посещават повече културни събития (или сами участват в тях), не изпитват тревога и депресия. 

Експертите са открили, че мъжете изпитват повече наслаждение от събития, на които се изисква единствено да съзерцават протичащото се: театрални представления, концерти или изложения. А дамите от своя изпитват наслаждение, когато самите те могат да вземат участие в обещано събитие.

Прекарвайте време със семейство и другари

Отдавна не сте имали фамилна вечеря? Не сте виждали приятелите си от месеци? Изглежда като подобаващ миг да поправите тази неточност. Експерти от университета в Аризона са създали изследване, в което са наблюдавали прочувственото положение на 80 души в продължение на четири дни. Експертите са открили, че най-щастливите хора се усещат най-склонни да поддържат връзка с другари и родственици по тематики, които им се костват значими.

Инвестирайте средства в прекарвания, а не във движимости

Много хора в моменти на горест се пробват да се развеселят с извършване на покупки. Импулсивните покупки оказват въздействие върху мозъка за секунди.

За психологичното здраве е доста по-добре да харчите пари за прекарвания, а не за движимости. Според изследване, оповестено в The Journal of Positive Psychology, приятното прекарване носи на човек доста повече позитивни страсти, в сравнение с движимостите.

На този декор хората са по-склонни да харчат пари за материални артикули, защото те са по-лесни за оценка. Въпреки това, тези субекти, които към момента избират пазаруването на страсти, признават, че са изпитали доста повече благополучие, в сравнение с нормално изпитват, когато купуват даже изключително-скъпи вещи.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР