Всеки от нас има любим филм, който можем да гледаме

...
Всеки от нас има любим филм, който можем да гледаме
Коментари Харесай

10 интересни факта за историята на киното

Всеки от нас има обичан филм, който можем да гледаме 100 пъти, без да ни омръзне и знаем всички основни реплики наизуст.

Посещението на киносалона е измежду обичаните ни занимания, само че рядко се замисляме за историята на кинематографията, за това по какъв начин са прожектирани първите филми и през какво развиване е минало киното до през днешния ден.

Сега ще ви срещнем с 10 малко известни и забавни обстоятелството за историята на киното.

1. Първият филм

През 1895 година братя Люмиер пускат първия филм. Камерите с преносими картини са създадени през 1800 година, само че филмите по онова време са били много скучни. Те съдържали единствено една сцена с дължина 1 минута, а за тон и дума да не става.

2. Първият порно филм

Само година след излъчването на първия филм се снима и първото порно. Името на кино лентата е „ Le Coucher de la Marie “, а през днешния ден от него са непокътнати едвам две минути от общо седем.

3. Музикален акомпанимент

В миналото филмите били озвучавани от истински музикални групи. За да не настава цялостна тишина в залата, музикантите свирели по време на прожекциите.

4. За панорамните фрагменти

През 1897 година са основани панорамните кадри. В началото камерите са били неподвижни и се налагало да се местят заедно със статива, с цел да се заснеме движение.

5. От 16 до 25 фрагмента кадъра в секунда

Скоростта, с която първите камери са снимали е била 16 фрагмента в секунда. В наши дни технологията е напреднала много и нормално камерите снимат с 25 фрагмента в секунда. Съществуват обаче и такива, които развиват забележителната скорост от 250 фрагмента в секунда.

 10 забавни обстоятелството за историята на киното

6. Първият лентов филм

През 1906 година е сниман първият лентов филм. Той е австралийски и се споделя „ Историята на Кели Ганг “. Продължителността на филма е 1 час, а лентата е била дълга 1200 метра.

7. Първото кино

1907 е годината, през която се появява първото кино. Преди това филмите са били прожектирани в зали, опери и театри.

8. Филмовите ролки

Филм, който е 25 фрагмента в секунда е с дължина 300 метра, а това се равнява на 11 минути. Колкото и да ни е необичайно през днешния ден, преди се налагало служащите в киното непрекъснато да сменят филмовите ролки, с цел да не се накъсва кино лентата.

9. Дигитализацията

В наши дни киносалоните употребяват цифрови видео прожектори. Филмовите ролки към този момент са забравени и архивни.

10. Филмът, дълъг над 5 километра

През 1997 година излиза „ Титаник “. По това време филмите към момента се прожектират на ролки. Филмът е дълъг 3 часа и 15 минути, а всяко копие заема 18 кино ролки. След елементарна аритметика излиза, че при 25 фрагмента в секунда филмът е с дължина над 5 километра.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР