Всеки един от нас се е сблъсквал с травми по

...
Всеки един от нас се е сблъсквал с травми по
Коментари Харесай

Принципи на лечение на мекотъканни увреди с кинезитерапия


Всеки един от нас се е сблъсквал с контузии по време на спорт или прекалено физическо натоварване. Какви са главните кинезитерапевтични правила при лекуване на мекотъканни повреди на опорно-двигателния уред?

Под меки тъкани в периферните стави разбираме главно мускули, сухожилия и връзков уред (лигаменти). Пропускаме в публикацията менисците в коляното и така наречен бурси в ставите не тъй като не са меки тъкани, а тъй като в огромна част от кинезитерапевтичната процедура мускулните, сухожилните и връзковите повреди са по-чест обект на нашето внимание.

Кое е най-честото напътствие, което получавате в незабавния кабинет след контузия във фитнеса, рухване и пострадване на част от тялото, стъпване изкривено с глезена?

Покой! Ръката, крайници или каквато и част да е от тялото да не мърда, да си почивате и така нататък

Всъщност, за меките тъкани след увреда е по-добре, в случай че се движите! Тук въпросът, който би трябвало да си зададем като кинезитерапевти е по какъв начин да подържаме повредената част от тялото да бъде дейна?!

Абсолютният покой не е целесъобразен, макар че в остра фаза на някои случаи е нужен условен покой на някои от придвижванията.

Оздравяването на наранена тъкан без задоволително придвижване, в остра и подостра и ремоделираща етапи на възобновяване, води до образуването в зоната на увредата на нефункционална тъкан и сраствания. Това може да докара до хронифициране на съответната увреда.

След контузията и последвалата увреда на сухожилие да вземем за пример е разумно да възникне възпалителна реакция отстрана на организма в зоната на контузията, която да ограничи подвижността на дадения сегмент.

Приложението на дълбока транзверзална разтривка, кинезиотейпинг приложения и други Биха помогнали за понижаване резултатите на възпалението.

При хроничните повреди е явно това, че не е почнало лекуване допустимо най-рано или изобщо не е имало такова.

Типично за хроничните повреди е, че пациентите не изпитват никакви функционални усложнения при ежедневните интензивности, само че при огромна физическа интензивност усещат, че “нещо не е наред”, появяват се болежка и оток в зоната на увредата.

Като резюме на написаното нагоре е значимо в остра фаза на увреда да се стремим да понижим появяването на нефункционална тъкан, с цел да подпомогнем вярното моделиране на фибрите на мускулите да вземем за пример и естествената разтегливост на сухожилията.

Свързани публикации.. Кинезитерапия и тенис лакът 0 За връзката сред плоскостъпието и сколиозата 0 Наклонът на таза претрупва кръста 0

При леки мускулни повреди кинезитерапевтичната процедура дава положителни резултати, както следва:

Остра фаза
Индиректно лекуване посредством методиката PNF. Работа със здрави мускулни групи групи за активация на наранена мускулна група. Внимателно натоварване/обременяване без болка; Дълбока транзверзална фрикция; Кинезиотейпинг апликации;

Избягване на активиране на избрани придвижвания, които предизвикат болка;

Приложение на нееластичн тейпинг.

Хронична фаза

Директно/индиректно лекуване с методиката PNF; Внимателен надлъжен стречинг; Дълбока транзверзална фрикция; Кинезиотейпинг приложения.

Сухожилните повреди най-често се случват в зоната на залавянето на сухожилието за костта. Кинезитерапията заема значимо място в лекуването на тендинозите и тендинитите.

В острата фаза се предлага дълбока транзверзална разтривка, която може да бъде съчетана с инфилтрация на подобаващ медикамент от доктор експерт.

При хронични повреди можем да прибавим проприоцептивни извършения, деликатен надлъжен стречинг, домашна кинезитерапевтична стратегия.

При леки повреди на връзките (лигаментите) в дадена става мобилизацията е за предпочитане пред обездвижването. В остра фаза на казуса кинезиотейпингът заема значимо място. Прогресивната дълбока транзверзална разтривка е за предпочитане и в тези случаи. Първоначално се стартира с няколко минути до постигане на 15-минутна процедура. Индиректното лекуване с методиката PNF подържа мускулите към ставата в добра интензивност, без нужда от придвижване на ставата.

В хроничните стадии можем да включим операции за предварителна защита на

срастванията, проприоцептивни извършения, както и последователно обременяване на ставата в нормални ежедневни или спортни интензивности.

Статията не обгръща всички вероятни случаи на увреда в меките тъкани. След контузия е целесъобразно да се извърши консултация със експерт!
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР